Алармантно: Антарктикот се топи, состојбата е загрижувачка! (ВИДЕО)

Топењето на Антарктикот е алармантно. Околу три билиони тони мраз исчезнале од 1992 година, изјавуваат меѓународен експертски тим. Во изминатите 25 години најјужниот дел од Антарктикот се стопил толку да се покрие цел Тексас со вода до ниво од четири метри, утврдиле научниците. Поради сета таа вода, светските океани пораснале за околу 7,6 милиметри.

 

Поврзани

Најнови вести

Коментари