Доколку ве касне змија, задолжително да се обратите кај најблискиот лекар. Не ставајте мраз на болното место и движете се што е можно помалку.

Топлите денови се совршена прилика змијата да излезе на сонце. Луѓето велат дека змијата нема да нападне прва ако не се чувствува загрозена. Но, сведоци сме дека се повеќе луѓе бараат помош со образложение дека ги каснала змија.

На нашите простори живеат 16 видови змии, и не се сите отровни – само три, односно поскокот, шарката и остроглавата шарка.

Ако ве касне змија, најважно е да утврдите дали е отровна или не. За разлика од неотровните змии, отровните змии имаат триаголна глава и тесни елипсовидни очи.

Нашите отровни женки се разликуваат од неотровните и по обликот на телата, кои се кратки и набиени, за разлика од неотровните женки чии тела се тенки и издолжени. Сепак, треба да се забележи дека разликувањето на отровните растенија на овој начин важи само за областа на Европа.

 

Што ако ве касне змија?

Во постапките за самопомош се предлага да не се оди во лов на змии поради ризик од дополнителни каснувања. Ако змијата е убиена, тогаш пожелно е да се донесе во болница за точна идентификација, што во голема мера влијае на терапевтската процедура.

На местото на каснувањето, обично се видливи две пробиени рани од забите на змијата, оддалечени околу 6 до 8 мм, иако е можно да има само една рана или дури и само гребнатинка. Наоѓањето на рана не значи дека отровот дефинитивно бил инјектиран во телото.

 

Zmija

Симптоми на каснување од змија

Болка и оток се појавуваат на местото на каснување во рок од два часа. При тешко труење, болката се појавува брзо и е невообичаено остра; отокот, исто така, брзо се шири и може да биде придружен со обилно поткожно крвавење. Заедно со црвенило, на кожата може да се појават плускавци со крвава содржина. Веднаш по каснувањето, симптоми како што се вртоглавица, гадење и повраќање, чувство на општа слабост и отекување на регионалните лимфни јазли (во препоните во случај на каснување на ногата или во пазувите во случај на каснување на раката). Бледа и студена кожа, облеана во пот, со забрзан пулс и пад на крвниот притисок се знаци на шок, кој генерално се развива постепено и е главната причина за смрт.

 

Третман на раната

Ако змијата не е отровна, раната треба да се измие со многу вода, да се намачка со антибиотска маст и да се завитка со завој. Треба да се провери кога лицето последен пат е вакцинирано против тетанус, па ако поминале повеќе од 5 години, вакцината да се повтори.

Доколку постои сомневање за отровна змија, каснатиот мора да остане строго мирен, т.е. треба да се избегнува и најмало движење, а раката или ногата со раната од каснување треба да се имобилизираат.

Не се препорачува да се исцица отровот на местото на каснување! Подврзувањето над раната од каснување исто така не се препорачува и не се користи бидејќи може да доведе до компликации. Секоја компресија ја вршат специјално обучени здравствени работници во итни случаи. Исто така, на раната не треба да се нанесува мраз.

Неопходно е лицето итно да се однесе во болница.

Обично, жртвите од каснување од змија се хоспитализирани, без разлика дали змијата е отровна или не.

Противотров за каснување од змија се дава исклучиво во болнички услови интравенозно и само кога е строго индицирано, бидејќи самиот серум може да предизвика сериозни, па дури и опасни по живот реакции.

 

Превенција од каснување од змија

Некои каснувања, како на пример, кога некој случајно гази змија, е речиси невозможно да се спречат. Сепак, постојат мерки на претпазливост кои во голема мера можат да ја намалат можноста да бидете каснати од змија:

Оставете ја змијата намира. Многу луѓе се каснати кога се обидуваат да убијат змија или да и се приближат што е можно повеќе. Змиите обично бегаат, а само ретко напаѓаат.

Избегнувајте висока трева ако немате соодветни обувки (дебели кожени чизми) и останете на постоечките патеки колку што е можно повеќе.

Не ставајте ги рацете и нозете на места што не се гледаат (на пример, не ставајте ја раката во грмушка или зад карпа). Не земајте камења или парчиња дрво освен ако не сте доволно далеку од потенцијален напад на змија.

Бидете особено внимателни и будни ако се качувате по карпи.

Како да ги избркате змиите од вашиот двор

Иако повеќето змии не се отровни, тие често се непожелни гости на нашите имоти. Уредувањето на самиот терен, односно живеалиштето е релативно едноставен начин да ја намалите можноста за населување во вашата градина.

Засолниште и извори на храна

Повеќето од овие предатори претпочитаат да избираат ладни, влажни и темни живеалишта, како што се купишта дрва, даски или густи грмушки или висока трева. Имено, глувците и глодарите сакаат да ги избираат истите овие места. Со цел да се намали можноста за појава на змии, отстранете ги потенцијалните скривалишта и за предатори и за плен.

Редовно косете го тревникот и средете ја живата ограда, особено оние што растат блиску до земјата. Ставете камења и огревно дрво подалеку од градината и куќата, а уште поидеално на полиците. Исто така, чувајте ја храната за домашни миленици во затворени кутии.

Природни репеленти

Посипете сода бикарбона околу вашата градина и двор и ќе ги одвратите змиите кои, покажуваат некои истражувања, не сакаат сода. Значи, ако се плашите од змии, посипете со сода во мали купишта во градината.

Најголемите непријатели

Чести непријатели на овие влекачи се кучињата и секако неизбежните бисерки. Кучињата реагираат многу бурно на близината на змиите и честопати се судираат со нив. Бисерките се животни кои се огласуваат кога има змии наоколу. Постои популарно верување дека ако имате бисерка во дворот, змијата нема да дојде таму. Бисерките се одлични и во борбата против глодари и штетници.