Злосторства на овие монструми ја замрзнуваат крвта во вашите вени. Тие убивале ладнокрвно без никогаш да се покаат. Овие владетели биле полоши или барем подеднакво монструозни како озлогласениот канцелар на нацистичка Германија, Хитлер:

Хајнрих Химлер

Хитлер можеби бил фирерот, но Химлер ги имал под контрола СС и Гестапо. Еден од идеолошките креатори на холокаустот се смета за одговорен за смртта на над 10 милиони луѓе. Тој ја преживеа војната, но се самоуби додека беше во британски притвор. Никој од неговите сонародници не сакал ништо да има врска со него.

Калигула

Владеењето на римскиот император Гај, познат како Калигула, е познато од мал број историски документи од тоа време. Некои го опишуваат како прекрасен, но погрешно разбран владетел чие владеење траело кратко. Други, пак, пишуваат за садистички, сексуално изопачен тиранин чии крволочни намери доведоа до негово убиство. Тој бил првиот римски император кој бил убиен.

Папата Григориј IX

Иако Григориј IX веднаш ја прифатил средновековната инквизиција до 1231 година, токму неговиот обид да ја централизира оваа институција довел до најголемото крвопролевање. Имено, пред него инквизицијата била претежно од локален карактер и иако сурова, се однесувала на мал број луѓе.

Григориј, адвокат пред да се приклучи на свештенството, се обидел да спречи неправедни убиства, да обезбеди централна власт над инквизицијата и да го намали насилството. Функционирало одредено време, но на крајот резултирало со уште поголемо крвопролевање, а папата Григориј IX ја основал една од најсуровите институции во историјата на државната репресија – Светата инквизиција, која се смета за одговорна за смртта на над 100.000 луѓе. низ вековите.

Иван IV, Иван Грозни

Не го викаат Иван Грозни без причина! Иако неговото владеење довело до создавање на мултиетничка руска империја и обединување на милиони луѓе, растечката ментална нестабилност на Иван довела до владеење на теророт и смрт на илјадници.

Поради неосновано сомневање, Иван го поплави целиот град – Новгород, што доведе до смрт на 3.000 луѓе и раселување на непознат број население. Иван Грозни до крајот на својот живот го погубил сопствениот син и наследник.

Фердинанд и Изабела

Незадоволни од Европа под контрола на папската инквизиција, шпанскиот монарх Фердинанд II и Изабела I направиле своја верзија. Иако нивниот трибунал, како што ја нарекувале институцијата, бил повнимателен кога станува збор за палење и тортура, сепак довело до смрт на околу 5.000 луѓе, што ја става Шпанија на прво место според бројот на такви жртви во споредба со сите други европските земји.

Атила наречен Бич Божји

Иако има уметнички прикази, никој навистина не знае како изгледал Атила. Бидејќи тој бил водач на Хуните, историчарите претпоставуваат дека тој имал источноазиско потекло. Причината зошто нема запис за неговиот изглед од перата на современиците? Ретко кој би преживеал средба со овој човек!

Џингис Кан

Кина и поголемиот дел од Југоисточна Азија го гледаат Кан како голема историска личност и водач, креатор на огромна империја од која потекнува модерната култура. Арапскиот свет ја гледа Кана како геноциден тиранин!

Според наодите на некои историчари, ордите на Џингис Кан убиле меѓу 10 и 15 милиони луѓе кои живееле на иранската висорамнина. Поради ова, денес нема податоци за населението што живеело овде пред монголската инвазија.

Леополд II

Повеќето никогаш не слушнале за овој човек. Неговото име генерално не им значи ништо на луѓето, иако треба да предизвика ужас или барем гадење како спомнувањето на Хитлер или Мусолини. Затоа што ова е човек кој убил над 10 милиони луѓе во Конго. Неговото име е белгискиот крал Леополд II и во приватна сопственост ја имал државата Конго и сите нејзини жители!

Пол Пот

Комунистички револуционер, Пол Пот бил тоталитарен диктатор во Камбоџа. Проценките велат дека неговата политика, масовните егзекуции и принудната работа резултирале со смрт на 1,7 до 2,5 милиони луѓе, или приближно 21 процент. од вкупното население на Камбоџа. Пол Пот избегал во 1979 година, а наводно се самоубил во 1988 година, иако имало гласини дека бил отруен.

Нерон

Иако има историчари кои се сомневаат во автентичноста на изворите кои го опишуваат владеењето на теророт на Нерон, самите злосторства се толку страшни што засекогаш останале поврзани со владеењето на овој римски император.

Најпознат е по тоа што бегал додека Рим горел, но неговото најголемо злосторство е потопување на христијаните во масло, палење и пуштање да изгорат за да ја осветлат градината на императорот преку ноќ.

Оди Амин

Владеењето на Иди Амин, претседателот на Уганда, траело од 1971 до 1979 година. Неговиот државен удар беше подеднакво насилен како и оној со кој беше заменет, но Амин преживеал и живеел во егзил до 2003 година, кога починал од природна смрт. Неговото владеење на терор остана запаметено по масовното кршење на човековите права, военото владеење и вкупната бројка од околу половина милион убиени граѓани!