Чистењето на телото и диетата заснована на грозје се исклучително популарни, но многумина се задржуваат само на повремено пиење на пијалок вода и лековити растенија во кои го потопуваат грозјето. Други се одлучуваат за радикални верзии на оваа диета, па затоа јадат само грозје три недели, што може да биде крајно опасно за здравјето.

Еден таков пример е Матилда Томас, чии родители имаат лозје на Алпите. Таа одлучила да проба некоја „средна“ варијанта на оваа детоксикација. Тоа трае три дена, но ден претходно, таа престанува да пие кафе, се префрла на зелен чај и јаде само овошје и зеленчук. Може да се јаде и бело и црно грозје.

Првиот ден од детоксикацијата со грозје не поминал како што таа замислила, односно забележала дека порано не чувствувала толку глад.

-Мислам дека не дозволувам да огладнам кога сум дома. Во ред, кога имам многу работа или се занимавам со деца, поинаку е, но јас обично грицкам нешто постојано, објаснува таа.

Вториот ден, чувството за мирис значително се засилил.

-Се чувствував слично како да сум бремена, иако не сум сигурна зошто е тоа така. Исто така, се изморив и бев постојано уморна. Но, забележав дека кожата на лицето е чиста и сјајна.

Веќе третиот ден Матилда почнала да го „мрази“ грозјето.

Меѓутоа, по овие три дена, се чувствувала полна со енергија, стомакот и бил целосно рамен, а нејзиниот тен добил сјај.

-Дефинитивно би го направил ова повторно. Единствено е што следниот пат ќе изберам продолжен викенд, кога ќе можам да се релаксирам и да не правам ништо, додава Матилда.