Извршниот директор на фармацевтскиот гигант Модерна, Стефан Банцел изјави дека пандемијата на корона вирусот ќе заврши за една година, имајќи предвид дека зголеменото производство на вакцини обезбедува глобални акции.

-Ако го погледнете проширувањето на производствениот капацитет во индустријата во последните шест месеци, до средината на следната година, треба да има доволно дози за сите на овој свет да бидат вакцинирани. Бустер дозите исто така треба да бидат можни до потребниот степен, рече Бансел во интервју за Neue Zürcher Zeitung.

Вакцинацијата наскоро ќе биде можна дури и за новороденчиња, рече тој.

-Оние кои не се вакцинирани ќе бидат имунизирани природно, бидејќи варијантата на делта е многу заразна. Во овој случај, ќе завршиме со ситуација слична на ситуацијата со грип. Или може да се вакцинирате и да имате добра зима. Или не се вакцинирајте и ризикувајте да се разболите и можеби да завршите и во болница “.

На прашањето дали тоа значи враќање во нормала во втората половина од годината, тој рече: „Од денес, за една година, претпоставувам“.

Бансел рече дека очекува владите да одобрат бустердоза за луѓето кои се веќе вакцинирани, бидејќи пациентите со висок ризик кои се вакцинирани минатата зима „несомнено“ имаат потреба од освежување.