Меѓу најмладите и најискусните возачи на трактори е 22-годишната Марија Сеочанац од Ново Село кај Врњачка Бања, која стана најдобра на 22 собир на возачи на трактори.

„Ова достигнување е најголемо во мојата конкуренција досега, а успехот ми е особено важен бидејќи навистина не го очекував. Конкуренцијата беше голема, сите овие луѓе обработуваат стотици хектари, нивното знаење и вештини се за почит, вели таа.

Цел живот орала на потешка земја, така што орањето на земјата во Војводина поминало подобро и полесно без никакви тешкотии.

„Во мојата област, во близина на Морава, е помалку потешко, ние користиме различна и постара механизација. На север има парцели со подобар квалитет, мојот трактор не закочи никаде“

Таа го добила тракторот за употреба од земјоделската фарма Чобанов. Станува збор за машина со моќност од 170 коњски сили, а досега управувала со механизација до 60 коњски сили. Инаку, студентка по биохемија во Белград, таа возела трактор од својата осма година, а целосно го совладала возењето на 12 или 13 години, благодарение на нејзиниот дедо, кој исто така и ја пренел љубовта кон земјоделството, пишува Агроклуб.

„Моите баби и дедовци, исто така, се занимаваа со производство на различни култури. Кога бев мала, почнав да поминувам време со нив на нива, особено со мојот дедо. Научив да возам трактор од љубов и љубопитност, додава таа.

По смртта на нејзиниот дедо, Марија учествува во сите работи, таа се обидува да оди дома од српската престолнина што е можно почесто за да му помогне на своето семејство на полето, но се уште не е сигурна дали ќе се врати трајно по факултет или патот ќе ја одведе по струката.

Иако често се случува жените зад воланот да бидат дискриминирани, Марија тоа никогаш не го доживеала. Но, забележува дека така се поставила на почетокот. „Наметнав став и им дадов до знаење на сите дека знам да го направам тоа многу добро и дека никој не може да ми приговара.

Добив само пофалби, а вие сигурно мора да го цените сопственото знаење “, заклучува тој.