Сонувањето за поранешниот партнер или партнерка може да биде начинот на кој вашиот ум ве предупредува дека не ги повторувате грешките од минатото или пример на однесување во претходниот однос со вашиот сегашен партнер.

Филозофите и научниците сè уште не ги откриле сите тајни на соништата. Сепак, некои експерти ги анализираа сцените кои често се случуваат во нашите соништа за да ни помогнат подобро да разбереме што зборуваат за нашите најдлабоки желби и искуства што ни се случуваат во секојдневниот живот.

1. Потребата да се оди во тоалетот

Тоалетот е местото каде што ги празниме отпадните материјали акумулирани во нашето тело. Психологотот Јан Валас пишува дека таквиот сон значи дека сакате да исфрлите нешто нездраво во вашиот живот, но не знаете како да го направите тоа. Валас додава дека ако е тешко да се направи во соништата, тоа може да биде знак дека во реалниот живот ќе ги ставите туѓите потреби пред своите. Препорачува да се обидете себе да се ставите на прво место и повремено да научите да им кажете “не” на другите.

2. Мачки

Нашите домашни пички можат да бидат слатки и неодоливи, но според авторот на речникот Llustrated Dream, Расли Грант, мачките во соништата претставуваат лош знак. Тие значат смрт или измама од некој близок. Црните мачки ја објавуваат болеста, но можете да ја промените црна мачка во добар знак во соништа ја бркате од себе.

3. Кучиња

Кучињата се најдобри пријатели на човекот и ги симболизираат нашите пријатели дури и во соништа. Грант вели дека среќно куче значи добро дружење со пријателите, но куче може да биде и знак дека имате предавник меѓу вашите пријатели. Ако кучето се обиде да те нападне, тоа може да биде предупредување дека некој се обидува да те измами. Куче кое ле во вашиот сон укажува на правни и судски проблеми во иднина, па ако тоа бил твојот сон, најдобро е да се држите до правилата кога сте во будната состојба.

4. Летање

Валас вели дека летањето во соништата е чувство на слобода. Овој сон може се појави откако сте решиле некои важни обврските и оптеретувања во реалниот живот. Постои уште една интерпретација, според која летање може да укаже на недостаток на грижа и совест откако сте избегнале некоја одговорност или должност. Проблеми и тешкотии во летот може да значи дека нешто те мачи во постигнување на целите или имаш проблем да се изразиш и објасниш некоја сложена ситуација.

5. Змија.

Сертифицираниот аналитичар на соништа Лаури Лоенберг во својата статија објаснува дека змиите можат да значат многу работи, во зависност од тоа кои емоции предизвикуваат во соништата.

Ако змијата предизвикува страв, тоа може да го наведе постоењето на токсично лице во вашиот живот или некоја непосредна опасност. Сцените за забава со змија се поврзани со помали здравствени проблеми или укажуваат на лице кое сè уште не е опасно за вас, но тоа би можело да биде.

Ловенберг советува да се обрне внимание на локацијата каде што сте виделе змија во сонот. Ако тоа било во куќата, можете да доживеете стресни настани во вашиот дом. Ако е надвор, тоа може да биде знак дека ќе ги отворите и решавате проблемите со лице во реалниот живот.

6. Мажење/женење за странец

Поврзување со нешто што за не сте сигурни дека го можете често се манифестира во вашите соништа како свадба со странец. Толкувачот на соништата Али Менерански во еден онлајн форум објасни дека бракот со странец може да биде знак за кризата со идентитетот, како и дека не сте сигурни што сакате во животот.

7. Пребарување на нешто

Барање, пребарување на нешто во соништата често значи потрага по некое подлабоко исполнување во реалниот живот. Зависно од тоашто се бара може да биде одраз на фактот дека не знаете што треба да ви даде чувство на задоволство во животот. Валас вели дека ако барате нешто во вашиот дом, тоа значи дека се обидувате да научите нешто за себе. Пребарувањето надвор од домот значи копнеж за признавање на твојата личност во околината каде што се движите. Пребарувањето на нешто на работното место ја одразува желбата за попрофесионален успех.

8. Качување по скали или по рид

Според Валас, искачувањето, на пример, по скали или планини, е знак на амбиција за поголем успех, често во професионална кариера или генерално во животот. Качувањето на работ на карпата ги рефлектира вашите напори за да го контролирате за она што сте загрижени.

Од друга страна, качување на карпи може да биде знак на несигурност или проблем со поддршка од околината. Качувањето на спирални скали е одраз на чувството за вртење во кругот или дека сте заглавени во ситуација наместо да се движите и да трчате.

9. Вода и бранови

Во една статија Ловенберг укажува на сонување вода како симбол на емоции. Бистра вода значи искреност, заматена вода асоцира на тага и мизерија, а давење во брановите може да значи дека се чувствувате преоптоварени со емоции.

10. Заљубување, пронаоѓање сроден партнер

Дали некогаш сте сонувале да ја пронајдете својата сродна душа и да ги почувствувате оние моќни емоции што ја придружувале љубовта? Дали се сеќавате дека сте се разбудиле со желбата да го најдете тоа лице веднаш? Аналитичарот на сонот Јане Тереза ​​Андерсон напиша за тоа како луѓето во соништата велат нешто за тебе. Убавите карактеристики што ги откривте во сонот со таква поврзаната душа се всушност сликата на вашите карактеристики и квалитет.

11. Средба со поранешен, или поранешна

Ако имате сон каде сте се виделе или сретнале на поранешен партнер, тоа не мора да значи дека повторно ќе бидете со него, или неа.

Валас вели дека сонот со вашиот поранешен може да ве потсети на некоја посебна карактеристика од тој период.  Сонувањето на поранешен партнер не е желба да се повтори врската, да се поврати некоја страст, туку може да биде начин на кој вашиот ум ве предупредува дека не ги повторувате грешките од минатото или моделот на однесување во минатото со вашиот сегашен партнер.

12. Неможност да се зборува

Според најголемата база за соништа во светот, која се заснова на работата на експерти за сонување, д-р Чарлс Ламберт Мекфи, неможноста на говор во сонот го одразува чувството дека во реалниот живот, според вас, ве потценуваат или игнорираат.

Тешкотии во изразувањето на мислите и говорот во соништата може да значи и дека сте “со врзан јазик, повлечени” кога сте будни. Ако често сонувате дека губите на глас за говор, тоа би можело да биде знак на траума поради настан од минатото.

Неможноста за говорот во сонот, исто така, може да биде резултат на парализа при спиење, и тоа се случува во фазата на спиење на РЕМ. Понекогаш тоа е грешка во фазата на транзиција од состојбата на спиење во состојба на будење. Станува збор за состојбата во која човек човекот станува свесен, но не може да се движи или да зборува, и оваа појава (што е непријатно, но безопасно) се јавува во моменти кога едно лице се буди од спиење, или кога тоа е само фаза почеток на сонување.