Луѓето биле опседнати со Светиот Грал уште од древно време: како средновековните поети, така и витези од Франција и Светото Римско Царство, современите црковни историчари, археолози, филмски креатори, но и нацистичките лидери.

Сепак, за овој мистериозен предмет никогаш не е докажано како изгледа, а камоли да постои.

Според најпопуларната верзија на легендата, тоа е чаша, во облик на пехар, која се користела за време на последната вечера  на Исус со апостолите, т.н. тајна вечера, а подоцна во него е собрана неговата крв од страна на Јосиф Ариматејски кога бил прободен на крстот.

Се верува дека „светиот грал“ бил прошверцуван преку Светата земја и Европа во Велика Британија, и покрај голем број мистериозни старатели, вклучително и Кралот на рибарите и темпларите, но секаква негова трага е изгубена.

Неодамна, многу научни откритија ја оспорија оваа теорија, така што често може да се чуе онаа теорија во која поимот грал е поврзан со Марија Магдалена.

Таа беше единствената жена апостол, но црквата не ја признаваше, што многумина го поврзуваат со фактот дека таа била жена која падна под влијание на земните похоти. Според таа приказна, таа била бремена за време на распетието, а подоцна имала ќерка Сара, со што се проширила лозата на Исус (крв), вели теоријата.

Секако, најстарото сочувано литературно дело за Гралот е незавршениот роман „Продолжување“ на францускиот средновековен писател Кретиен де Троа, на кој се темели Парсифалот на Волфрам фон Ешенбах. Легендата за Гралот е поврзана дури и со кралот Артур и Витезите на Тркалезната маса, што оди во прилог на фактот дека опсесијата со него никогаш не престанала (ниту ќе ја прекине).

Залудно, луѓето ја бркале неговата сенка низ целата планета, а многумина тврделе дека го имаат во нивна сопственост.

Според некои шпански историчари, Светиот Грал е пронајден во црква на северозападот на земјата, а таму е од 11 век.

Исто така, тука е катедралата посветена на Свети Лоренс во Џенова, катедралата во Валенсија, музејот Метрополитен итн. Од друга страна, бројни сликари, поети и многу други уметници беа инспирирани од оваа тема.

Неизбежно, „светиот грал“ ги освои повеќето луѓе од светот на филмот, вклучувајќи ги режисерите Џон Бурман (Ескалибур) и Стивен Спилберг (Индијана Џонс и последната крстоносна војна), членовите на групата Монти Пајтон (Монти Пајтон и Светиот Грал) и многу други.

Сума сумарум, мистериозен свет објект за кој навистина не знаеме ништо со сигурност, сè уште е една од најголемите мистерии во светот засега, и дали и кога ќе се открие што е всушност, ќе покаже времето.