„Најмили, кога конечно ќе те пуштат надвор, сакам да започнеш да работиш …, немој повеќе да се вовлекуваш во проблеми. Кога ќе бидеш чист и не треба повеќе да се криеш, можеме да излеземе и да забавно“.

Вака 20-годишната Бони Паркер од Тексас му напиша на своето момче, затвореникот Клајд Бароу, во 1930 година, копнеејќи дека ќе се смири. Но, тие станаа најпознатиот разбојнички љубовен пар криминалци, Бони и Клајд, крадци, разбојници, ладнокрвни убијци, срамота за полицијата и жешка вест за американскиот печат во мрачната ера на Големата депресија.

Иако митот за Бони и Клајд одамна ги премина границите на Америка, само пред неколку години беа објавени песните на Бони Паркер, како и нејзината преписка со Клајд. Издавачите на книгата „Барани љубовници, љубовни писма на Бони и Клајд“ објаснија дека на читателите им нудат меланхолична поезија и сентиментални писма.

Тие се запознале во домот на заеднички пријател. Веднаш знаеле дека сакаат да бидат заедно.

Клајд се најде зад решетки само еден месец подоцна. Додека тој беше во затвор, тие цело време си пишуваа колку многу се сакаат и тој покажа нежна страна во своите писма. Клајд стана груб во затворот без шанси да се поправи. Се исече два прста за да избегне тешка физичка работа. Кога беше на слобода, отиде по Бони и тие повеќе никогаш не се разделија.

Нивната љубовна приказна беше овековечена во 1967 година од филмот „Бони и Клајд“ со Феј Данавеј и Ворен Бити. Митот е веќе беше создаден, но дури и овој мит не е тесно поврзан со вистината.

Заедно крадеа, пукаа кон полицијата, бегаа од законот. Печатот ги следеше. Американците, среде тешка рецесија, без работа и надеж, сакаа да читаат како двајца заљубени млади луѓе ограбуваат омразени банкари.

Се чини дека Бони и Клајд им се одмаздија за милиони сиромашни Американци. Но, дали тие навистина беа толку злобни?

Пред неколку години, во Америка се појавија книги со нови детали за судбината на Бони и Клајд. Некои автори тврдат дека медиумите ги направиле Бони и Клајд мајстори за пресметка, додека во реалноста тие биле неспособни за такво нешто.

Во книгата „Тонеме заедно, вистинска, нераскажана приказна за Бони и Клајд“, Џеф Гвин тврди дека тие ограбиле мали продавници, бензински пумпи и некои банки. Не можејќи да смислат паметен план, тие во паника отвориле оган, при што официјално убиле 14 лица.

Потоа им се прилепени многу злосторства и доблести, а сите истражувачи Бони и Клајд се согласуваат, нивната љубов навистина изгоре до крај. Тие засекогаш беа заедно.

Интересен е фактот дека тие никогаш не успеале да добијат поголеми суми пари. Бони беше девојче од сиромашен кварт, кое сонуваше за огромни суми пари, автомобили и добар живот. Клајд беше ситен криминалец кој заглави во затвор за сторено кривично дело и потоа ослободен и покрај неговиот неуспешен обид за бегство. После тоа, тој крадеше омразени банкари, па дури и започна да убива.

И покрај сите нивни замислени способности и доблести, нивната љубов преживеа до крај. На 23 мај 1934 година, полицијата испука 150 куршуми кон нив за време на заседа во Луизијана во 1934 година. Тие заедно останаа да лежат мртви во автомобилот.