Според истражувањето на една маркетинг компанија, 66 проценти од испитаниците во Словенија се појавиле на работа во канцеларија минатата недела, во споредба со 50 проценти за време на вториот бран во ноември.

Само 11 проценти работеле целосно од дома, што е пад од пет проценти. Уделот на оние кои работеле делумно од дома, а делумно и на нивното работно место, исто така, паднал во третиот бран, за 4  до 10 проценти.

Иако вкупно 36 проценти од работниците работеле од дома во ноември, минатата недела тој број се намалил на 24 проценти, покажува истражувањето спроведено од 1 до 4 април меѓу 500 испитаници. Скоро 80 ​​проценти од оние кои отишле на работа минатата недела, го сториле тоа заради природата на работата.

Други пет проценти немале соодветни услови за работа дома. Скоро една десетина можела да работи од дома, но нивните работодавци не им дозволиле да го сторат тоа, додека осум проценти одлучиле да не работат од дома.

Приближно една шестина од оние кои не работат целосно од дома може да го сторат тоа, но не им е дозволено или не сакаат да го сторат тоа, според истражувањето. Исто така, постои значителна разлика помеѓу приватниот и јавниот сектор.

Додека над 70 проценти од вработените во јавниот сектор минатата недела работеле од своите работни места, тој број во приватниот сектор е 58 проценти