Лустер виси од сред канализацискиот систем во Келн уште од 1890 година. Долго беше заборавено, но сега тука се одржуваат дури и подземни концерти. Сепак, ова може да биде доста опасно

Кога патувате во Келн ќе посетите Катедрала, Рајна, стариот град, пивниците, но никогаш нема да ви текне да посетите канализација, нели.

Прошетката низ подземниот свет на Келн е доста изненадувачка. Или, дали знаевте дека во канализациониот систем на Келн виси вистински лустер?

Според книгата „Најчудните места во Германија. Туристички водич за локалното население“ од Пиа Волк, лустерот го краси подземниот систем за одвод на дождовница од 1890 година. Во 1850 година започнала изградбата на модерен систем за канализација. Бидејќи градот Келн во тоа време веќе имал 250.000 жители, денес тој е нешто повеќе од еден милион луѓе.

Постојат две хипотези за тоа како лустерот стигнал овде, а лустерот е откриен дури по 100 години.

Иако концентрацијата на опасни гасови во воздухот мора постојано да се мери, канализацијата во Келн е исклучително популарна како место за класични концерти.

Во првата верзија, Кајзерот Вилхелм Втори дури му дал на градот Келн два лустери, од кои едниот завршил таму. Другата варијанта на приказната е дека градот обесил два лустери за време на посетата на самиот цар. Едно е сигурно: Единствениот скапоцен камен на канализацискиот систем во Келн беше заборавен скоро 100 години.

Лустерот бил откриен околу 1980 година, кога училиштата  побарале тури под земја.