Бројни студии потврдуваат дека индексите на среќа се највисоки кај жените во скандинавските земји. Така да ако размислувате каква жена да земете можеби треба да размислите среќата да си ја барате кај Скандинавките

Еве 9 работи што жените во Скандинавија ги прават поинаку од остатокот од светот и кои секако придонесуваат за нивното чувство на среќа.

Често преземаат иницијатива, не чекаат мажот да го направи првиот чекор

И во деловниот и во приватниот живот – жените во Скандинавија честопати ќе преземат иницијатива и ќе се осигураат да го добијат она што го сакаат. Или ќе побараат покачување или први ќе му испратат порака на момчето што го сакаат.

Тие не се типични домаќинки

Домашните работи во Скандинавија се рамномерно распоредени, што вклучува воспитување и образование на децата за кои честопати се грижат за таткото. Исто така, законите во Скандинавија да им гарантираат на татковците 90 дена породилно отсуство.

Уживаат во сите возрасти и не се оптеретуваат со години

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ANGELICA (@angelickpicture)

Жените во Скандинавија веруваат дека секоја деценија носи одредена предност и тие не се оптоваруваат со возраста и стареењето како што прават жените во остатокот од светот. Ги носат своите години со гордост и ова е една од причините зошто индексите на среќа кај жените се особено високи во подоцнежниот живот во Скандинавија.

Не се заморуваат со трендовите

Скандинавските жени обично трошат многу пари на облека, но не затоа што го следат секој тренд, туку затоа што купуваат парчиња со највисок квалитет. И парчиња што се класични и независни од трендовите. Во Норвешка, волнените производи се посебен хит.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Helena Mattsson (@helena_mattsson)

Не трошат многу време за готвење

Финтата е што многу скандинавски семејства менуваат сложени оброци – со сендвичи! Матпаке е типична норвешка традиција во која се подготвува сендвич за ручек во восочна фолија, а многу често сендвич се јаде и за појадок, додека вечерата е резервирана за лесни јадења од компир и лосос.

Не прават непотребна драма

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MATILDA DJERF (@matildadjerf)

Скандинавците кои драматизираат е видите многу ретко. Во секоја ситуација, првиот инстинкт е да барате рационален начин за решавање на проблемот, со што ќе се избегнат бројни конфликти.

Секогаш се облекуваат според времето

Времето е поважно од трендовите. Ако врне, жените во Скандинавија ќе носат мантили и нема да се тревожат дали е во тренд.

Не вежбаат поради изгледот

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Caroline Winberg (@carolinewinberg)

Вежбањето е задоволство за жените од Скандинавија, па затоа тие често се занимаваат со активности што ги забавуваат. Тие нема да одат во теретана само за да изгледаат добро, но повеќе сакаат да одат на прошетка, на планина или да прават некоја друга активност што ги исполнува.

Носат минималистички накит

Накитот што го носат секој ден е претежно едноставен и класичен.

Не стапуваат во брак поради притисокот на општеството

Жените во Скандинавија многу ја ценат својата слобода и стапуваат во брак кога сакаат и кога се подготвени. Ниту еден притисок не помага и многумина избираат живот „самбо“. Тоа е термин што означува живот и долга врска со партнер кој никогаш не завршува во брак.