Некои работи изгледаат толку непотребни, но всушност, го менуваат нашето секојдневие, а ние тоа го сфаќаме само кога ќе ги немаме. Една од тие работи е џогерот, предмет за домаќинството што го има скоро секоја куќа.

Дали би помислиле дека некој може да добие пресврт во животот и да заработи милиони долари за сметка на џогерот? Токму тоа деловно дело го започна Џој Мангано пред околу 30 години, од очај, но се покажа дека е вистинската работа.

Покрај тоа, филмот „Joy“, снимен во 2015 година, е снимен за нејзиниот живот, успех и богатство, со Џенифер Лоренс, Роберт де Ниро и Едгар Рамирес во главните улоги.

Во далечната 1990 година, Џој Мангано, разведена мајка на три деца и службеник за резервации во „ Eastern Airlines“, создаде џогер кој сам ја цеди водата а го демонстрираше на паркинзи, пазари дури и на бродови.

Сепак, продажбата беше слаба. Потоа, без никакво искуство на ТВ, таа најде начин да го прикаже својот револуционерен производ на телевизиската мрежа QVC и за помалку од половина час продаде дури 18.000 џогери. Името на производот беше „Miracle Mop“, а досега има продадено милиони.

Пред четири години, Мангано ја напиша книгата „ Inventing Joy“, наменета за оние кои сакаат да имаат смел и креативен живот.

Сега таа има повеќе од 100 патенти и трговски марки на своето име, и создаде стотици успешни производи за домаќинство.

– Моите пронајдоци дефинитивно се засноваат на некои проблеми за кои беше потребно решение. Секогаш би помислиле дека ова е проблемот, а потоа се прашувате што е решението – вели Мангано.