Како што минатата година не принуди да го поминуваме поголемиот дел од времето дома, така и границата помеѓу деловното и приватното, работното и слободното време, беше целосно избришана.

Иако повеќето се вратија на работа од канцелариите, навиките стекнати останаа. Веројатно сè уште се наоѓате себеси како проверувате мејлови среде ноќ, правите распоред за работните задачи и се грижите како ќе биде утре.

Поради овие навики, многу луѓе имаат проблем да заспијат, а потоа да имаат мирен сон. Ако сте еден од тие луѓе, применете ги овие совети, така што времето за спиење значи време за одмор.

  1. Минимизирајте го кофеинот

Кофеинот може да биде сигурен, но краткорочен пијалок за будење. Затоа, не треба да се потпирате на тоа. Наместо шолја кафе или друг пијалок со кофеин, започнете го денот со зелено смути или енергичен тренинг.

Ако не можете целосно да се откажете од кафето, намалете го внесот количина но избегнувајте го пред спиење.

  1. Избегнувајте стресни задачи во вечерните часови

Работохоличарите често ги менуваат часовите на спиење за часовите што ќе ги посветат на работните задачи. Сепак, едноставните совети како да не работите навечер може да бидат навистина ефикасни.

На крајот на краиштата, ако не можете целосно да  избегнете, изберете полесни работи и задачи, а потешките оставете ги другиот ден.

Недостатокот на сон може да предизвика промени во расположението, раздразливост и лутина, што дополнително доведува до анксиозност и депресија.

  1. Затемнете ги собите

Темнината предизвикува формирање на мелатонин, кој е одговорен за спиењето. Целосно затемнете ја просторијата, а ако тоа не е можно, користете маска за очи.

  1. Запишете ги вашите грижи

Мозокот на работохоликот нон-стоп е „во петта брзина“, а ваквите луѓе имаат проблем да го „исклучат“ пред спиење.

Ако сте еден од тие луѓе, ефикасен начин да се опуштите пред спиење е да запишете се што ве мачи. Ова не го решава проблемот, но помага да го извадите од глава и да ги решите вашите потсвесни грижи, барем додека спиете.

  1. Оставете го телефонот

Иако повеќето луѓе не би можеле да замислат како заспиваат без телефон на масичката покрај креветот, токму тоа е причината поради која сонот ви е „нарушен“.

Сината светлина од вашиот телефон го отежнува ослободувањето на мелатонин, кој потоа ве прави будни.

Затоа е неопходно навиката да  прелистувате по телефонот пред спиење, на пример, да ја замените со читање.