Сите предмети што ги користите, вклучително и чевлите, имаат мирис што мачката го доживува како „бенседин“. Таа ужива во него додека не сте дома и на овој начин и ја олеснува самотијата.

Дали некогаш сте се запрашале зошто мачките ги сакаат вашите чевли?

Некои мачки дури ги земаат и ги носат во кревет, а некои се толку „дрско“ што дури и ги кријат. Постојат неколку причини зошто мачките се толку фасцинирани од нашите обувки.

Познат мирис

За мачката, сетилото за мирис е веројатно најважното од сите нејзини сетила. Тоа е четиринаесет пати посилно од човечкото, а мачката има двојно повеќе миризливи рецептори во нејзиното назално ткиво од луѓето. Мачките се природно љубопитни и истражуваат нови мириси, но тие исто така ќе бараат ароми што им се познати и ќе направат да се чувствуваат безбедно и опуштено.

Територијата што ја сака

Мачките создаваат и лачат феромони за мирис во жлездите низ целото тело, вклучувајќи ги и образите. Кога ќе го трие лицето на вас или на некој предмет, таа остава свој белег како да сака да каже: „Јас сум била овде порано. Ова му припаѓа на мојот простор и ме прави да се чувствувам безбедно”. Мачките постојано ќе се враќаат на предметите на кои оставиле мирис. Допирањето на чевлите и спиењето на нив е начин на мачката да покаже дека сака нешто ваше и дека тоа е нејзина сопственост.

Комфорна зона

Предметите што го имаат вашиот мирис – облека, чевли, ќебиња итн. – можат да ја утешат мачката во некои ситуации. Спиењето на чевлите би можело да биде нејзин метод за самосмирување додека сте отсутни. На овој начин таа ќе се чувствува како тој постојано да е покрај неа. Не се лутете ако мачката ви ги поместува чевлите: тоа го прави само за да биде „со вас“ додека не се појавите дома после работниот ден.

Ако вашата мачка е одгледана на шише, таа може да ги цица вашите чевли или чорапи. Тоа е затоа што мачките кои се одвикнати прерано развиваат орална фиксација и грицкаат или цицаат работи што мирисаат на нивниот сопственик. Ваквото однесување е уште еден метод за самосмирување.

Како да ги зачувате чевлите

Љубовта на мачката кон вашите чевли понекогаш може да има лоши последици. Тие се рефлектираат во „исчезнување“ на чевлите во важен момент, а вашето домашно милениче може да стане толку посесивно што ќе ги оштети чевлите. Спречете ја вашата мачка да ги уништи вашите чевли така што ќе ги чувате во кутија или шкаф што не може лесно да ги отвори.

Пренасочување на вниманието

Ако го блокирате пристапот до чевлите, мачката нема да го трпи, па најверојатно ќе го сврти вниманието кон други предмети. За да не ја оставите да избира сама, најдете стара маица, џемпер или чорапи и оставете ја да се забавува со неа. Ако ја фатите вашата мачка како се обидува да ви го украде чевелот од време на време, не викајте на неа. Ова ќе ја исплаши, а викањето и вашиот гнев тешко дека ќе ги поврзе со „крадењето“ на чевлите.