Не е новина дека цените во Хрватска рипнале, со што цената на лебот во однос на минатата година се зголемила дури за 50 посто. А таа цена на некои места отишла толку високо што за еден леб може да се скупи половина колограм квалитетно месо.

РТЛ неодамна објавил информација дека цената на лебот од 600 грама во една државана пекара чинел невероватно 19 куни, што е равно на двеиполо евра.

Во потрага на таа приказна на порталот Далмација се јавил и шокиран читател кој за 465 грана леб исто така во една државна пекара, го платил 18 куни, пресметувајќи притоа дека еден килограм од истиот леб би го платил невероватни 39 куни.

Како за споредба, во месарница во Загреб, за таа цена може да купи половина килограм јунешки рамстек, половина килограм телешки врат, килограм свински котлети или килограм свински ребра.

– Меѓутоа, овој леб е “позлатен“. Попрскан со пченкарно брашно, а мжеби содржи нешо “злато“ во тестото – коментирал шокираниот од Брач со фотографија и сметка кој никого не го остава рамндушен.