Овие типови на личности на работа не е лесно да се забележат на почетокот, но еве неколку насоки. За жал, многу е можно во текот на кариерата да морате да се справувате со „лоши“ колеги, односно оние кои не ви одговараат или едноставно внесуваат немир во работната средина.

Не мора да биде некој што е во вашиот тим, но може да биде и шеф или колега кој е во друг оддел, во иста компанија. Исто така, повеќето од нив го вршат своето лошо влијание „од сенка“: тие се оние кои секогаш ги добиваат сите пофалби и не прават ништо, или оние кои одат против вас затоа што се стремат кон вашата позиција.

Како резултат на нивното многу негативно однесување, тешко е да се види логиката или заедничките карактеристики во сите нив. Но, за Теса Вест, вонреден професор по психологија на Универзитетот во Њујорк, сите тие генерално „исполнуваат“ бројни параметри што ги тераат да спаѓаат во седум добро дефинирани категории.

Колега што споредува (и заостанува)

Пазете се од оние кои секогаш се споредуваат со другите, како во однос на завршените задачи, така и во однос на постигнатите цели. Покрај тоа, тие имаат тенденција да дознаат многу брзо кој има моќ во компанијата. Нивната цел е да застанат на страната на оние кои имаат многу добра позиција во компанијата и да се „борат“ со најслабите доколку е потребно. Во таа смисла, нема да се двоумат да ве сопнат во првата прилика.

Опортунисти

Тие се нарекуваат и „собирачи на поени“, бидејќи нивната главна стратегија се состои во барање тим или област што работи добро, со цел да добијат пофалби за добро завршената работа. Тие, по природа, лесно препознаваат кој тим најдобро функционира и, згора на тоа, делот од работата каде што индивидуалните напори можат да бидат најмногу замаглени. Тие секогаш ќе се трудат да го привлечат вниманието на шефот.

„Булдожери“

Булдожерот е една од најпотребните машини во речиси секоја поголема акција; исто така, овие работници се подготвени да „уништат“ сè пред себе: што и да се случи, тие секогаш имаат верба дека сè ќе си дојде на свое. Тие се претежно деструктивни, со цел да се добијат лична корист.

Попатно, тие не се двоумат да газат и врз другите околу себе. Работат во двете насоки: нема да престанат да зборуваат зад грб, но и нема да престанат да ве понижуваат пред другите се со цел да бидат во центар на вниманието и да го чистат теренот и конкуренцијата околу себе. Единственото нешто што можете да направите против овие типови на луѓе е да се држите со другите и заедно да го кренете гласот кога ќе им бидете цел.

Оние кои ги „ловат“ ранливите

Нивната главна вештина е тоа што се шармантни, привлечни, забавни и дека другите луѓе сакаат да имаат такви колеги во близина. „Тие не се однесуваат лошо, сакаат хаотични или неорганизирани луѓе кои секогаш се чувствуваат преоптоварени; тоа е совршен изговор да остане незабележани и да сработи сам што е можно помалку, другите да работат за него купени од нивниот шарм и позитивна енергија“, вели авторот на книгата. Знаат дека другите, без разлика на се, ќе ја завршат работата наместо нив.

Таканаречени микроменаџери

Во оваа група припаѓаат „газдите на душата“: тие се вклучуваат во секој аспект од вашата работа, без разлика колку е мала, прекинувајќи ви го процесот на работа со безброј забелеки, предлози, сугестии… – со текот на времето, вашата работна рутина ја претвораат во „пекол“.

– Иако намерата е да им се помогне на дтугите, тие најчесто го прават спротивното, го забавуваат процесот и доведуваат до понизок квалитет на работа – тврди Вест, додавајќи дека добар дел од нивниот ангажман доаѓа од хроничната анксиозност. Сепак, тоа не е ваш проблем; тие треба да сфатат дека прават проблем наоколу и да престанат со тоа.

Невнимателни шефови

За разлика од „микроменаџерите“ кои се мешаат во се, овие другите се неконзистентни, па може да потрае недели или месеци без никој да знае што тие навистина сработеле. Меѓутоа, тогаш тие одеднаш се појавуваат и нервозно прашуваат каков напредок од страна на тимот е постигнат. Создаваат чувство на несигурност кај персоналот, бидејќи никогаш не се знае кога ќе се појави да предизвикаат хаос – тешко е да се предвидат.

Тие демнат, не оставаат трага

Несомнено, ова е најлошата категорија од сите, вели Вест, бидејќи лажат за да создадат „алтернативна реалност“.  Најчесто се шефови или од редот на вработените со најдолго искуство во групата кои добро ги познаваат патишатата до успехот или до добивање пофалби и повисоки плати бе да стаботат ништо конкртено, туку “продаваат“ тајни на професијата кои звучат паметно а не функцинираат во пракса. Зошто го прават ова? Затоа што тие секогаш се обидуваат да скријат нешто, односно би можеле да се обидат да прикријат незаконски или неетички став или сето тоа го прават од своја неспособност.

Што и да е, тие се обидуваат да ги изолираат луѓето од групата, поткопувајќи ја нивната самодоверба. Тие се многу добри во криењето на трагите, што значи дека поголемиот дел од неделите ги поминуваат сами, без „да остават трага“.