Некои бегаат од толку ладно, но за него е уживање и начин да се справи со сезонски грип и настинки. Имено, штом падне снег, а тој се најде на својата сакана Тара, Борислав Михајловиќ ги облекува шорцевите и шета бос по снегот.

Вака изгледа неговото секојдневие цела деценија. Поради тоа, го доби прекарот „Зимски човек“ и освои големи симпатии, дури и од оние на кои при самото спомнување на снегот зимата им прави стрес.

Како што открива во интервју за Блиц, долги години живеел во странство, а на својата љубов, планината Тара, со семејството доаѓа веќе долги години, со план во иднина трајно да се насели таму.

-Живеам и работам во странство, иако Тара ме освои и моите планови се што поскоро да се вратам и да го поминам животот на убавата Тара и ако даде Господ вака да трчам во осумдесетите, открива тој на почетокот на разговор за „Блиц“.

Овој „спартански“ начин на живот го води долги години, а како што открива тој, го навело да не се ни сеќава кога последен пат посетил лекар.

-Веќе подолго време практикувам туширање со ладна вода, а одење по снег и трчање откако сум на Тара, веќе 4 години. На почетокот секако е непријатно, но кога ќе се навикнеш на телото на студ, чувството е фантастично, а што се однесува до телото, не сум бил на лекар 10 години и не знам што е грип, рече тој.

– Семејството тоа го прифати сосема нормално, само жена ми бега од мене кога ќе влезам под ладен туш, рече тој.

За да има сериозна подготовка зад се, а да носиш шорцеви и маичка пред да излезеш на снег, мора да биде добро подготвен, а најдобро говори начинот на подготовка што го спроведува секој пат пред излегување.

-Подготовките секако се задолжителни, се состојат од вежби за дишење и во овие зимски денови одам на снег два до три пати неделно и останувам во зависност од минусот надвор, телото едноставно кажува кога тоа е доволно. Телото не прави голема разлика помеѓу -2 и -15 C, само го тресете и не чувствувате ништо, сакате да трае што подолго, рече Борислав.