Воспитувањето деца е скапа активност во денешно време. Постојат голем број на трошоци за кои човек не ни размислува пред да има бебе. Храна, облека, чевли, градинка, дадилка, училишни оброци, активности, книги, излегување … Нема крај.

Со сите овие трошоци, родителите се во искушение да купат некоја „ситница“ за своите деца, но на долг рок тоа е само губење пари.

Еве како родителите трошат пари на своите деца иако би можеле да заштедат повеќе пари за нивното образование и иднина на пример:

Опрема за бебиња

Ако веќе имате постаро дете, веројатно чувате некои од нивните работи што ги израснале. Наместо да купувате нова опрема – како што е носач за бебиња, количка или хранилка, користете се што имате или е се уште во добра состојба.

Брендирана облека

Наместо да нарачувате целосно нови чизми од добро позната марка за вашата ќерка или син оваа година, попрво треба да ги купите во распродажба, од минатата сезона.

Веројатно ќе најдете нешто подеднакво допадливо, па дури и ќе имате среќа, па ќе наидете на нешто одлично по ниска цена. Истото важи и за сите брендирани спортски алишта. Работата е што децата брзо ја израснуваат таа облека, така што има повеќе смисла да инвестирате пари во нешто што ќе им треба и ќе трае подолго.

Маркетинг-ориентирани производи за деца

Дали некогаш сте се запрашале како вашите деца можат да забележат прекривачи од „Војна на Ѕвездите“, или сунѓерот Боб или пастата за заби со лик на Елса?

Овие производи им се продаваат на пазарот, па дури и се ставаат во замена за нивните очи во продавниците. Зошто да плаќате повеќе за тие кога и обичните луѓе ја вршат работата?

Велосипеди, ролери и слично

Кое дете не сака нов велосипед со слики од омилен суперхерој? Но, вистината е дека исто толку брзо колку што децата ја израснуваат облеката, тие ги израснуваат и велосипедите, ролерите, лизгалките и слично.

Ваквите работи не вреди да се купуваат нови бидејќи истите ќе ги користат само една година и потоа ќе требаат нови, затоа нема потреба од купување на поскапи само затоа што имаат слики од суперхерои.

Електроника, апликации и видео игри

Електроника и технологија се начин на живот за идните генерации и нема да исчезнат (дури и ако сакате). Иако технологијата е одлична во некои аспекти, па дури и важна за учење за време на пандемија, треба да се користи со претпазливост.

Бесплатните апликации скоро секогаш имаат платена верзија плус додатоци за кои се плаќа во рамките на апликацијата. Видео игрите исто така можат да бидат многу скапи, и вашето дете или ќе го сака следното најдобро нешто за седум дена или ќе се умори од играње пред да трепнете.

Решение: Ако вашето дете сака апликации и видео игри, нека ги „заработи“ со домашна работа.

Импулсно купување

Дали некогаш сте однеле дете во голем супермаркет и сте се запрашале зошто оставивте толку многу пари на каса? Накратко – најдобро е да одите на шопинг сами и со список.

Прослави за роденден

На вашето тригодишно дете не му треба екстравагантна прослава. Едноставна прослава, торта и мал подарок ќе бидат доволни. Исто така, нема потреба да закажувате повеќе забави, како една на училиште, една со секоја страна од семејството и забави само за пријатели.

Миленичиња

Семејното куче за кое родителите првенствено се грижат е една работа, но хрчак, риба, гуштер и сите други мали суштества за кои вашите деца одлучуваат дека мора да ги имаат, можат да започнат како евтини миленичиња, но да завршат како јадачи на пари.

На хрчакот му треба кафез, струготини, храна, играчки и многу повеќе, но дали ќе живее доволно долго за да ужива во целата негова содржина? Дури и да се случи тоа, вашите деца може да го изгубат интересот за неколку недели – оставајќи ве како главни одговорни за друг живот.

Излегување во ресторани

Ручек или вечера со деца обично не е забавно, бидејќи децата брзо се досадуваат. Притоа ќе потрошите многу пари на храна која едвај ќе ја допрат, а камоли да уживаат.

Јадењето како семејство е убаво во теорија, но едноставно не се исплати. Останете дома, гответе што знаете дека вашите деца ќе јадат и оставете убави ресторани за вечери кога ќе можете со вашиот партнер или пријатели и навистина уживајте во храната и амбиентот.

Играчки за дворот

Дали децата ве молат за  детско игралиште со две лулашки и слајд, илипесок? Во некои случаи, овие набавки имаат смисла, но мора да бидете сигурни дека тие навистина вредат за инвестирање.