Бројот на заштитен фактор покажува колку пати подолго можете да останете на сонце без да изгорите, во споредба со кожата без заштитен фактор.

Со оглед на тоа што за многумина летната сезона веќе започна, важно е да се нагласи важноста од примената на заштита од сонце.

Многу луѓе се свесни дека е неопходно да се нанесува крема, но исто така, нашето истражување покажа дека повеќето не го знаат точното значење на бројките на пакувањето.

Заштитниот фактор има широк опсег од 6, па дури и до 100 SPF, но повисок фактор не мора да значи дека сте позаштитени.

Повеќето луѓе мислат дека бројките покажуваат колку долго треба да ја чуваат кремата, или дел од неговата „јачина“, но тоа не е баш така.

Бројот на заштитен фактор покажува колку пати подолго можете да останете на сонце без да изгорите, во споредба со кожата без заштитен фактор. Значи, ако вашата кожа, без подготовка, почне да гори по 10 минути, со заштитен фактор 15, ќе почне да гори по 150 минути (10×15). Сепак, ова е само во теорија и во идеални услови, кога кожата не се поти или не пливате во море. Токму поради овие дополнителни ефекти, времето на ефективност се скратува, па експертите секако препорачуваат кремите да ги нанесувате на секои два часа, без разлика на неговиот фактор, а исто така и после секое капење во море (дури и ако пишува дека кремот е водоотпорен) .

Друга работа на која треба да обрнете внимание е количината на подготовка што ја применувате. Важно е да биде во подебел слој, бидејќи ако тенко нанесете дури и фактор 50, може да заштити помалку и за пократок период, како на пример некоја крема со фактор 15.

Хемиски или минерален заштитен фактор

Ако не сте знаеле, постојат два вида заштитни фактори, хемиски и минерални.

Хемискиот заштитен фактор е хранлива, хидратантна формула која може да се користи самостојно или после серумот без потреба од крема, додека минералниот фактор нема моќ на хидратација, туку е чиста заштита од сонце, па се нанесува на крај на вообичаената рутина за нега. Најголемата разлика, сепак, е во начинот на дејствување. Додека хемискиот заштитен фактор ги разградува УВА и УВБ зраците, минералниот создава физичка бариера и ги рефлектира подалеку од себе како огледало. Токму поради тоа што создава физичка бариера, потребно е да се примени уште малку. Минералниот заштитен фактор е одличен избор за чувствителна и/или кожа склона кон акни.