(Видео)

Велшанец во дворот открил археолошки локалитет

Имено, Вилсон, кој е и љубител на историјата, верувал дека под почвата се наоѓа неоткриен древен локалитет. И, бил во право...

Стјуарт Вилсон (37), работник од Велс, пред 12 години со целата своја заштеда купил земјиште, кое како што и сметал - не е обично поле.

Имено, Вилсон, кој е и љубител на историјата, верувал дека под почвата се наоѓа неоткриен древен локалитет. И, бил во право.

На неговиот нов имот е ископан голем дворец и средновековниот град Трелек.

- Требаше да купам куќа и да се отселам од родителите, но одлучив „ќе останам дома и ќе го купам тоа поле". Луѓето тогаш говореа дека сум луд, раскажува тој, по откритието на несекојдневниот археолошки локалитет. 

Поврзани

Најнови вести

Коментари