Во издание на Државниот архив

Едиција "Македонија во странскиот печат"

Во проектот се вклучени повеќе доктори на науки и истражувачи од Македонија, а пренесени се весниците во оригинална, изворна форма, со соодветен превод и фусноти.

Државниот архив на Република Македонија во соработка со Министерството за култура го објави првиот том од четиритомната едиција "Македонија во странскиот печат".

"Ова мошне значајно дело се состои од 840 страници и на едно место ги собира написите и статиите за Македонија од крајот на 19 век до создавањето на независна Република Македонија. Опфаќа весници од повеќе земји, од кои во овој том се претставени Австралија, Нов Зеланд, Австрија, Бугарија, Германија, Русија, САД, Србија, Франција и Хрватска", велат од Државниот архив.

Во проектот се вклучени повеќе доктори на науки и истражувачи од Македонија, а пренесени се весниците во оригинална, изворна форма, со соодветен превод и фусноти.

Поврзани

Најнови вести

Коментари