КУМАНОВО

Батко Ѓорѓија повторно на плоштад

На градскиот плоштад во Куманово завчера беше поставена статуа на Батко Ѓорѓија, заштитниот лик на градот. Статуата висока три метри е лиена во бронза, а ја изработи кумановскиот скулптор Русе Андоновски.

Првичната статуа на Батко Ѓорѓија во Куманово беше поставена во 2006 година кога целосно беше реконстуиран и поплочен градскиот плоштад. За неполна година непознати сторители ја искршија статуата на митскиот лик препознатлив за Куманово.

Поврзани

Најнови вести

Коментари