Велигденските пости почнаа, а православните верници овој период треба да внимаваат на исхраната. Иако е многу вкусна, понекогаш е многу тешко да се смислите соодветни оброци за секој ден, затоа ви носиме брз и вкусен рецепт кој може да се послужи и за ручек и вечера.
Потребни состојки:
250 г чери-домати
1 главица кромид
2 чешниња лук
1 лута црвена пиперка
1 конзерва туна во масло
1/2 китка магдонос
400 г тестенини без јајца
3 супени лажици маслиново масло
сол, бибер
Начин на приготвување: Излупете ги и исечкајте кромидот и лукот, а мини доматите измијте ги и исечете ги на половина. Исчистете ја, измијте и исечкајте ја пиперката на коцки. Исцедете ја и исечкајте ја туната, а магдоносот исплакнете и исечкајте го. Гответе ги тестенините во многу солена вода до ал денте. Загрејте го маслото во тава и пропржете ги кромидот и лукот. Додадете ги доматите, туната и биберот и кратко продинстајте ги заедно со кромидот и лукот. Исцедете ги шпагетите, измешајте со магдонос и сос. Додадете сол и бибер по вкус.