Совршената летна торта е дефинитивно онаа во која има и овошје и чоколадо
Состојки:
4 јајца (поделете ги на жолчки и белки)
75 грама шеќер
75 грама путер
170 грама мелен бисквит
Фил:
500 грама свежи јагоди
75 грама пченичен гриз
Фил 2:
4 белки
прстофат сол
2 супени лажици сок од лимон
150 грама шеќер
100 грама пченично брашно
500 грама грчки јогурт
Фил 3:
Темно чоколадо
Путер
Подготовка: Одделете ги јајцата на жолчки и белки. Изматете ги жолчките и додајте шеќер, па стопениот путер и мелените бисквити. Измешајте сè и префрлете го во плех.
Јагодите исчистете ги и исечкајте ги и измешајте ги со гриз. Смесата со јагоди ставете ја врз смесата со јајца и бисквити.
Додадете прстофат сол во белките и изматете ги додека не станат пени. Додадете шеќер и сок од лимон. Кога се ќе се измеша се додаваат белките, презлата и ванилиниот шеќер, а потоа грчкиот јогурт. Од белата смеса се ставаат јагодите и се пече во загреана рерна на 150 Целзиусови степени околу половина час. Потоа растопете ги чоколадото и путерот и прелијте ги со колачот