logo
logo
logo

Сникерс барови без печење од само 5 состојки

Vecer | 25.04.2023

Сникерс барови без печење од само 5 состојки

Десертите на база на познати слатки секогаш ни се интересни, а Сникерс за многумина има посебно место. Чоколадо и кикирики, сите заедно со додаток на карамела. Не може да биде лошо! Дури и ако не ви се допаѓа карамелата сама по себе или во други чоколадни десерти, во оваа комбинација како баровите Сникерс, карамелот станува совршен додаток. Исто како цреша на врвот на кремот!

Соленоста на кикириките, дури и кога не се особено посолени, на чоколадата и дава нова димензија на вкус, што ги воодушевува особено оние кои не се склони кон екстремно слатки работи. Всушност, таа сол дополнително ја истакнува слаткоста на чоколадото - исто како кога правите многу чоколаден десерт, а наидете на сол во рецептот и сте изненадени. Солта ја вади сладоста, колку и да звучи нелогично, и не ја избегнувајте.

Но, настрана тоа што навистина ги сакаме овие десерти инспирирани од познати слатки, чоколади и слично. Повеќе од тоа, сакаме само кога на прсти можете да ги изброите состојките за тоа што сакате да го подготвите - уште подобро од едната рака! И иако во зима сакаме да ја вклучиме рерната и да ни замириса домот со некоја убава пита или торта, понекогаш навистина ни доаѓа кога не мора да печеме нешто, како што е случајот со овие барови на Сникерс. Сепак, дури и ако не мора да ја вклучите рерната, ќе мора да почекате малку пред да ги јадете. Најдобро е овие барови да ги направите еден ден пред да планирате да ги понудите или консумирате, бидејќи треба да останат во фрижидер најмалку четири часа. Затоа, направете ги ден претходно, бидејќи во спротивно нема да издржите ако почнете да одбројувате...

Состојки

1 шолја природен солен путер од кикирики

¼ шолја јаворов сируп

½ шолја овесна каша - мелена крупна овесна каша (може да користите и бадемово брашно)

¼ чаша мелен лен (или малку повеќе овесна каша)

Состојки - за прелив: ¾ шолја парчиња чоколади

2 лажици природен посолен путер од кикирики

Постапка: Обложете го садот за печење од 20x20 cm со хартија за печење. Измешајте ги сите состојки за барот во садот и измешајте додека не се изедначи. Истиснете ја смесата рамномерно во обложениот сад. Направете го преливот така што во помал сад ќе ставите го ставите чоколадото и путерот од кикирики. Ставете го во микробранова печка 30 секунди двапати и мешајте по секое загревање. Истурете ја чоколадната смеса врз тестото и измазнете со гумена шпатула. Можете да посипете сол во снегулки или цвет од сол одозгора. Ставете го во фрижидер четири часа или преку ноќ. Кога ќе се стврдне исечете го на 16 парчиња. Да се ​​чува во кеса за замрзнување или во херметички сад во замрзнувач.

 

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2024 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2024. Vecer.mk