Француската карбонара е вкусна варијација на класичното италијанско јадење со тестенини, а што се однесува до подготовката важна е една посебна состојка.

Љубителите на италијанската кујна велат дека нема место за павлака во карбонара. Сепак, тоа не ја спречува американската гуру за животен стил, Марта Стјуарт, да и даде нешто ново на класиката.

Нејзината француска карбонара вклучува жолчка од јајце и сланина, како и crème fraiche (свежа крем-павлака), што го прави сосот неверојатно кремаст, плус малку млад лук.

Потребни состојки
250 грама тагатели (форма на тестенини), 100 гр пушена сланина, 2 пакувања француска павлака, односно свеж крем (Crème Fraiche), 2 жолчки од јајце, 1 лажичка свежо мелен црн пипер, 1 нотка фина морска сол, 75 гр рендан пармезан, 1 чешне свеж лук.

Начин на подготовка
Загрејте солена вода во голем сад. Направете тагатели според упатството на пакувањето. Пржете ја сланината во голема тава без додавање масло додека не стане кафеава и крцкава. Додадете ја крем-павлаката и пржете, па промешајте ги двете жолчки. Зачинете по вкус со црн пипер и малку морска сол.

Кога тестенините се готови, исцедете ја водата, но оставете чаша вода за готвење за подоцна. Промешајте ја водата за готвење во сосот додека не ја добие саканата конзистентност. Потоа измешајте ги пармезанот и лукот и динстајте уште една минута. На крајот ставете ги исцедените тагатели во сосот. По желба, готовата карбонара можете да ја посипете со рендан пармезан и лукчиња.

Секоја земја подготвува свои млечни производи. На пример, во Франција има јадење crème fraiche, кое се преведува како „свеж крем“ и е многу сличен на нашата павлака. Кај кулинарите е познат како француска павлака.