Печењето колачиња едноставно е дел од божиќната сезона, но само класиците како колачиња со путер и слично се досадни на долг рок. Затоа оваа година на кифличките би можела да им им подариме „нешто посебно“ и да ги претвориме во рајски деликатеси од чоколадо и лешници. Овој вид кифлички дефинитивно ќе го забрза отчукувањата на срцето на љубителите на чоколадо. Совет: најдобро е да ги пробате веднаш и да уживате во убаво кафе или чај!
Потребни состојки за околу 40 парчиња:
• 260 г спелено брашно
• 20 г какао во прав
• 70 г шеќер
• 100 г мелени лешници
• 150 г кокосово масло
• 60 г крем од лешник
За посипување
• 2 лажици шеќер во прав
• 1 лажичка какао во прав
Начин на приготвување:
1. Во сад измешајте ги брашното, какаото во прав, шеќерот и мелените лешници.
2. Додадете кокосово масло и крем од лешник и замесете мазно тесто.
3. Потоа тестото за кифличките обликувајте го во ролат со дијаметар од 3-4 см. Завиткајте во проѕирна фолија и ставете го во фрижидер околу еден час.
4. Загрејте ја рерната на 180 степени (горе/долу).
5. Исечете го тестото на парчиња дебели околу еден сантиметар. Парчињата обликувајте ги во полумесечини и наредете ги во плех обложен со хартија за печење.
6. Кифличките со чоколадо и лешник се печат 12-15 минути на 180 степени.
7. Во меѓувреме во помал сад измешајте ги шеќерот во прав и какаото во прав.
8. Кифличките со чоколадо и лешник се вадат од рерна и се оставаат да се изладат 2-3 минути.
9. Млаките кифлички се валкаат во мешавина од какао и шеќер и се оставаат целосно да се изладат.