Пуслиците се едни од омилените божиќни колачи. Оваа неодолива и совршено крцкава закуска е убав десерт, а со оглед на тоа што се неверојатно убави тие се и вистинска декорација на масата (доколку траат толку долго).
Состојки:
5 белки
- прстофат сол
- 250 гр шеќер во прав
- 1/2 лажичка прашок за пециво
- лажичка екстракт од ванила
- 2 лажички сок од калинка
- 3 лажици џем од калинка
Подготовка:
Матете ги белките со прстофат сол на најголема брзина. Во цврстиот снег постепено додавајте шеќер во прав, прашок за пециво и ванила.
Додадете го сокот од калинка во веќе изматениот шлаг од белки. Обложете го листот за печење со хартија за печење и истиснете ги пуслиците со готварски шприц со ѕвездест отвор.
Исушете ги во рерна на 120 ° C, околу час и половина, со половина отворена врата или со вклучен вентилатор. Спојувајте по две пуслици со малку премачкан џем.