Потребни состојки:
- листови од кисела зелка (1 поголема или неколку помали)
- 200 мл масло
- 4 лажици црвен пипер
- црн пипер
За филот:
- 500 г ориз
- 1 лажиче сол
- црн пипер
- 300 мл масло
Начин на приготвување: Оризот, црниот пипер, солта, црвениот пипер и маслото се мешаат заедно. Се сечат листови од зелката на мали парчиња. Се става од филот по неколку зрна ориз и се виткаат, стегнуваат во рака да бидат цврсти. На дното од тенџерото се поставуваат листови од зелка и се редат, кога ќе се исполни првиот ред се потура со малку масло, црвен и црн пипер. Потоа се реди вториот дел и повторно се потура со масло, црвен и црн пипер. Се покрива со листови од зелка и се долева вода, се вари 3-4 саати.