logo
logo
logo

ПОСЕН РУЧЕК: Полнети суви пиперки

Vecer | 27.03.2023

ПОСЕН РУЧЕК: Полнети суви пиперки

Сувите полнети пиперки имаат сосема поинаков вкус од свежите, а на многумина им се допаѓаат за време на постот бидејќи се одлични и така подготвени.

За Бадник или за кој било пост се подготвуваат суви посни пиперки, понекогаш се полнат само со ориз и кромид, понекогаш се додаваат печурки, моркови или ореви или се заедно. Некој ги полни и со фил од кромид или праз, лук, компир, морков, орев и ориз.

Заедничко за сите овие рецепти е тоа што сувите пиперки се мијат, се чистат од стеблата и семките и се преливаат со топла вода за да омекнат и полесно да се полнат. Над нив потоа се става послужавник кој ги притиска надолу, спречувајќи ги да испливаат на површината.

Потребни ви се околу 20 мали или 15 големи суви пиперки. Додека стојат во топла вода, потребно е да се подготви филот, но да почнеме по ред.

Потребни состојки

  • 12 суви пиперки (поголеми)
  • неколку лажици масло
  • 100 г кромид, ситно сечкан
  • 150 г праз, ситно сечкан
  • 150 г морков, рендан
  • 150 г ориз, миен и цеден
  • 200 г компир, рендан
  • 3 чешниња лук, згмечен
  • 2 лажици слатка пиперка
  • 1 лажичка лута толчена пиперка
  • 1 лажичка сув магдонос
  • сол и бибер по желба
  • 100 г мелени ореви
  • 50 г крупно сечкани ореви
  • ловоров лист

  • 150 мл пасирани домати

Начин на приготвување: Пиперките убаво измијте ги, прелијте ги со 1 литар врела вода, покријте ги и оставете ги на страна да киснат. На малку масло продинстајте го кромидот, па додајте ги празот и морковот. Се динста додека не омекнат, па се додава оризот, кратко се динста, па се додаваат компирите. Додадете 250 мл вода и динстајте со повремено мешање додека не испари целата вода.

Кога оризот ќе се свари ал денте, додадете го лукот, продинстајте кратко, па додајте ги сувите зачини (слатка пиперка, лута пиперка, магдонос, сол и бибер) и на крај оревите. Сè убаво измешајте, тргнете од оган, па зачинете уште по потреба. Исцедените пиперки филете ги и наредете ги во огноотпорен сад (23х20 см) во два реда, густо наредени. Прелијте ги со 200 мл вода - што останала од натопување на пиперките, посипете со ловоров лист и прелијте со пасираните домати. Поклопете го садот или покријте го со алуминиумска фолија и печете во рерна 45 минути на 180 степени. На крај извадете ја фолијата и пропржете ги пиперките до саканата боја. Послужете топло со малку свежо сечкан магдонос.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2024 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2024. Vecer.mk