ПИЛЕШКА “ХАРМОНИКА“: пилешко бело месо на хаселбак начин за искусни домаќинки (РЕЦЕПТ)

Сечењето пилешки гради на посебен “хаселбак“ е тајната на ова атрактивно и вкусно јадење.
Подготовка:
Состојки
500 гр пилешко бело месо
100 гр сирење
100 гр сланина
лути пиперки
сол и црн пипер
масло
Исечете го месото на поголеми парчиња (ако пилешкото е помало, земете две парчиња бело месо и пресечете го на половина).
Забележете го секое парче по горната површина, така што засекот ќе се искачи на околу 2/3 од дебелината на парчето (да личи на хармоника).
Во секој засек наизменично ставете парче сланина и сирење.
Во секоја вор или трет засек ставете парче лута пиперка.
Додадете многу малку сол (внимавајте, сланината и сирењето се солени) и бибер по вкус.
Се пече во подмачкан плех на 200С околу половина час.