Сечењето пилешки гради на посебен “хаселбак“ е тајната на ова атрактивно и вкусно јадење.

Подготовка:

Состојки

500 гр пилешко бело месо

100 гр сирење

100 гр сланина

лути пиперки

сол и црн пипер

масло

Исечете го месото на поголеми парчиња (ако пилешкото е помало, земете две парчиња бело месо и пресечете го на половина).

Забележете го секое парче по горната површина, така што засекот ќе се искачи на околу 2/3 од дебелината на парчето (да личи на хармоника).

Во секој засек наизменично ставете парче сланина и сирење.

Во секоја вор или трет засек ставете парче лута пиперка.

Додадете многу малку сол (внимавајте, сланината и сирењето се солени) и бибер по вкус.

Се пече во подмачкан плех на 200С околу половина час.