logo
logo
logo

Пет намирници кои НЕ СЕ НЕЗДРАВИ КОЛКУ ШТО СЕ МИСЛИ

Vecer | 27.07.2022

Пет намирници кои НЕ СЕ НЕЗДРАВИ КОЛКУ ШТО СЕ МИСЛИ

Претходните години дел од експертите објаснуваа дека речиси се што сме консумирале и сакале до сега не ни е баш најздраво. Некои ќе бидат среќни кога ќе дознаат дека некои од намирниците кои биле „забранети“ сепак можат да се вратат на трпезариската маса.

Путер

До втората половина на минатиот век, путерот заземал важно место во исхраната, а потоа започнуваат приказните за неговата штетност по здравјето. Тогаш на сцена стапил маргаринот, чија состојка - транс масните киселини, лекарите ја прогласиле за спасување во борбата против холестеролот.

Денес, кога е зголемена свеста за индустриски преработените производи и имаме сознанија за нивната штетност, маргаринот стана минато. Од друга страна, научниците откриле дека заситените масти од путерот го зголемуваат нивото на добриот холестерол и го намалуваат нивото на триглицериди, масни наслаги во крвта.

Пиво

Пивото е сосема природен и биолошки избалансиран производ, поради што со право се класифицира како течна храна. Енергетската вредност на еден литар пиво одговара на енергетската вредност на еден литар полномасно млеко.

Главната состојка на пивото, хмељот, е богата со антиоксиданси, кои, како што покажаа многу истражувања, се одговорни за одржување на мускулната маса и забрзување на метаболизмот. Но, правилото кога се пие пиво, како и кај другите алкохолни пијалоци, е да не се претера!

Компир

Најскромниот зеленчук ја изгуби својата слава на трпезата во моментот кога беше означен како една од намирници кои дебелеат. Во реалноста, пак, погрешниот начин на подготовка на храната е единствениот виновник за вишокот килограми.

Доколку не се меша со масло, маргарин или павлака, компирот е многу здрав, а тоа го потврдува и фактот дека е богат со минерали и витамини. Ако го подготвувате варено, треба да најде место во вашата исхрана, бидејќи влакната ве одржуваат сити и обезбедуваат добро варење.

Јајца

Долго време лекарите не препорачуваа јадење јајца бидејќи се вели дека тие го зголемуваат нивото на холестерол и го загрозуваат срцето. Меѓутоа, во последниве години, истражувањата ги вратија јајцата на пиедесталот како многу здрава храна.

Јајцата се еден од најдобрите извори на холин, содржат антиоксиданси лутеин и зеаксантин, содржат јаглехидрати кои го продолжуваат чувството на ситост, а содржат и амино киселини кои го олеснуваат телото да ги апсорбира протеините. Затоа секогаш запомнете ја старата изрека: Јајцата секое утро му даваат сила на телото.

Свинска маст

Што, вие сте изненадени и сало ја направи оваа листа? Имено, нејзиниот углед е нарушен со тврдењата дека неговиот состав му штети на здравјето на луѓето. Најновото истражување сепак го оценува како здраво за организмот во некои сегменти. Свинската маст се состои од 40 отсто заситени масти, а незаситените масти се олеинска киселина, која му помага на срцето и е поврзана со пониско ниво на лошиот холестерол.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2024 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2024. Vecer.mk