Откриена тајната за совршени чварки: Една работа е пресудна за вкусот

Специјалитет Тутун чварки...

Домаќини од регионот ја откриваат тајната за совршени чварки. Имено еден од најпознатите специјалитети се секако тутун чварки кои името го добиле бидејќи со изгледот потсетиваат на сецкан тутун.

А како зимската сезона е позната по подготвување чварки, колбаси, сланива и други сувомеснати деликатеси без кој неможе да се замисли зимскиот период кој неможе да се замисли.

Чварките и денеска на нашите простори масовно се прават, и готово секое домаќинство има своја тајна и сите своите ги сметаат за најдобри.

Сепак домаќините ширум регионот велат дека најлошо што можете да направите е нееднакво сецкање на сланината, а совршена величина на парчето сланина треба да биде околу три самнтиметри.

За време на сецкање на чварките, треба да обрнете внимание и на температурата во просторијата, во која ги сецкате, што пониска температура тоа е подобро.

Кога сланината е подготвена се става во голем сад и на огон каде што во првиот половина час постојано се меша. За време на топење на сланината добро е да додадете млеко, со што чварките ќе добијат боја. По правило на 10 килограми сланина се додава еден децилитар млеко, што што повеќе млеко чварките ќе добијат потемна боја.

Млекото се додава кога маста ќе почне да пени, а парчињата сланина сеуште не добиле боја. Со додавање на млко спречувате маста многу да не се пени, а со самото тоа одбегнувате да се здобиете со опекотини.

Оној момент кога маста е бистра, а чварките имаат препознатлива боја време е да ги цедите. Дали ќе ги посолувате или не одлуката останува на вас.

Тутун чварки

Еден од најпзнатите специјалитети се секако тутун чварки кои ги добил по изгедот кој потсетува на сецкан тутум.

Могу домаќини велат дека за тутун чварки потребно е свинско месо од втора и трета категорија (плешка, врат ребра) и свежа сланина со тоа што на килограм месо доаѓа 1,5 килограм сланина.
Целото месо се сече на парчиња со еднаква големина, се залева со вода и се вари седум часа додека месото не почне да се распаѓа. После тоа, добиената "месна каша" се вари додека не испари водата и остане само маст.

За подготовка на тутун чварки потребни е постојано мешање и умерен огон. Кога чварките се готови, истата секунда се цедат и се стегаат низ платно, се растресуваат и се солат.

Најнови вести

Коментари