Непознати факти за печурките

Печурките се исклучителна храна, нискокалорична и здрава. Овие нешта за печурките сигурно не сте ги знаеле. Прочитајте, проучете и направете печурките да бидат редовно на вашето мени.

- Печурките имаат многу малку калории. Само 20 калории на 100 грама (шампињоните 16, а вргањот 25 калории).

- Печурките го имаат петтиот, умами вкус.

- Содржат околу 5 проценти од препорачаниот дневен внес на витамин Д. Ниту едно друго овошје или зеленчук не го содржи овој витамин.

- Количината на антиоксиданси во печурките е речиси еднаква на онаа во брокулите или морковот.

- Ако просечен маж би ја заменил годишната порција на ќебапи со печурки, би заштедел 18 000 калории и речиси 3 килограми масти.

Најнови вести

Коментари