logo
logo
logo

Чоколадна торта без јајца - Совршена за претстојниот викенд!

Vecer | 03.02.2023

Чоколадна торта без јајца - Совршена за претстојниот викенд!

Оваа чоколадна торта без јајца брзо се подготвува во само еден сад. Послужете ја оваа нежна еднослојна торта со вашиот омилен прелив, овошен прелив или шеќер во прав за лесен, но декадентен десерт.

Оваа чоколадна торта без јајца има многу едноставна листа на состојки, ќе ви требаат:

1 ½ чаша брашно

1 чаша шеќер

3 лажици какао во прав

1 лажичка сода бикарбона

½ лажичка сол

1 лажичка ванила

1 лажица бел оцет

6 лажици стопен путер

1 чаша топла вода

Начин за подготовка

1. Загрејте ја рерната на 350 степени. Подмачкајте го и набрашнете го калапот за колачи. Ставете на страна.

2. Во поголем сад просејте ги заедно брашното, шеќерот, какаото, сода бикарбоната и солта. Додадете ванила, оцет, стопен путер и топла вода; мешајте додека не се соединат.

3. Истурете го тестото во подготвената тава за колачи. Печете 30-35 минути или додека чепкалка вметната во центарот не излезе чиста.

4. Оставете да се излади пред да го извадите од калапот за торта. Целосно изладете го пред да ја ставите глазурата или посипете со шеќер во прав пред сервирање.

Оваа чоколадна торта можете да ја јадете обична или да го додадете вашето омилено овошје, шеќер во прав, чоколадна глазура или шлаг. Чувајте ја вашата чоколадна торта без јајца покриена на собна температура до 3 дена. Можете исто така да го замрзнете колачот за подоцна. Добро завиткајте го во слој пластична фолија, а потоа во слој цврста фолија. Може да стои замрзнато до еден месец.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2024 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2024. Vecer.mk