Мезе кое си ПОВЛЕКВИТ Свети Трифун или Гордион Амбер

Земете два-три модри патлиџани, исечете ги на кришки, потопете ги во тенџере со вода и обарете ги десетина минути на среден оган.
Додека тие се обаруваат, подгответе сос кој одлично се вклопува со модите патлиџани.
Во блендер ставете цело чешне лук, малку кромид, цела китка босилок, малку нане и магдонос, додадете пола рака бадеми, ставете маслиново масло, сол и бибер по вкус и блендирајте ги состојките додека не се соединат во компактна целина погуста од песто.
Кога модрите патлиџани се готови, раширете ги во форма на цвет, премачкајте ја секоја кришка со зелениот сос, оросете со сирење и можете да декорирате како нас, со црвне сос од пиперка и домат.
Ова мезе или оброк, ако го конзумирате за за викенд си повлекува ракија Свети Трифун или Гордион Амбер.
На здравје.