Пролет е. Време кога на располагање имаме изобилство зеленчук и билки за готвење. Пробајте го овој рецепт за ручек, пржена риба со сос од пролетни билки и зеленчук, ќе ги усрежите сите дома, понувајќи од себе.

Приготвување:
Загрејте ја рерната на 180 °Ц.

Изрендајте ја кората од лимонот, без да зафатите од белата поткора. Исцедете го сокот од лимонот во сад. Додајте ги лукот, билките и половина од маслото. Зачинете, а потоа оставете го настрана.

Загрејте го преостанатото масло во огноотпорна тава на средно-висока температура. Пржете ја кората од лимонот 30 секунди. Зачинете ја рибата, а потоа ставете ја во тавата со страната на кожата надолу. Пржете на средна температура 3-4 минути додека кожата да стане крцкава, а месото да стане бело на рабовите.

Ставете ја тавата во рерна 5 минути за рибата да се допече. Вратете ја тавата на тивок оган, истурете ја смесата со билки и загрејте ја. Послужете ја рибата со крцкав тазе леб.

Состојки:
1 голем лимон

3 чешниња лук, тенко исечени

1 чаша листови магдонос, раскинати

12 ливчиња нане, раскинати

12 ливчиња босилек, раскинати

2 лажици оригано

100 мл екстра девствено маслиново масло

4 филети бела риба сосе кожа

крцкав леб, за сервирање