logo
logo
logo

Крцкави пилешки батаци со СЕНФ од Витаминка (РЕЦЕПТ)

Vecer | 13.01.2022

Крцкави пилешки батаци со СЕНФ од Витаминка (РЕЦЕПТ)

Сигурни сме дека и вие, како и ние, кога ќе слушнете крцкаво пилешко, веднаш помислувате на неодоливите батаци од KFC.

Дури и да не сте ги пробале, верувајте дека тоа сигурно би било љубов на прв поглед.

Во основа, она што сакаме да ви го кажеме е дека одењето до првиот најблизок ресторан за брза храна на овој познат синџир не е единствениот начин да уживате во овие крцкави закуски.

Можете да ги направите сами дома за кратко време.

Сите состојки веќе ги имате дома, само треба да набавите свежи помали батаци сенф Витаминка.

Како и секогаш, подолу ве чекаат упатства и рецепти.

Откриваме како да направите крцкави пилешки батаци a la KFC со сенф од Витаминка - брзо и вкусно!

Потребни состојки:

8 пилешки батаци со коска, мали или средни

2 лажици крупна сол Витаминка

3 супени лажици мелена пиперка

Половина лажица мелен бел пипер

1 лажица лук во прав

Половина лажица мелен црн пипер Витаминка

1 лажица мелен сенф

2 лажички сушен ким

2 лажички сушен босилек

2 лажички зачин за пилешко Витаминка

1 лажичка суво оригано

350 гр повеќенаменско брашно

2 лажици пченкарно брашно

250 мл полномасно млеко

2 лажици вотка

2 белки

Масло за готвење Брилијант 

Сос - сенф од Витаминка

Инструкции за подготовка:

1. Откако убаво ќе ги измиете и исушите пилешките батаци, посипете ги со една лажица сол, која добро ќе ја втриете во месото. Оставете да отстои на собна температура околу 30 минути.

2. Потоа во еден сад измешајте ги сите зачини кои ги наведовме во потребните состојки и убаво измешајте ги. Потоа во смесата ставете ги батаците кои рачно ќе ги протриете по целата површина на месото.

3. Во едниот сад добро изматете ги белките со млекото и додадете ја водката, а во другиот брашното, пченката и преостанатата лажица сол.

4. Во смесата со млекото потопувајте по една батак, а потоа во брашното што ќе ги втриете со прстите за да остане површината на месото што не е покриена. Ставете ги на решетката како држач и оставете ги на собна температура околу 15 минути.

5. Загрејте го маслото Брилијант во тава на силен оган и пржете ги батаците на длабоко масло не подолго од 4 минути. Извадете ги и ставете ги на решетката да се исцеди вишокот масло. Можете да ги послужите по околу 10 минути, откако малку ќе се изладат.

Совршен додаток како сос за мацкање е сенфот од Витаминка

Уживајте и уживајте!

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2024 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2024. Vecer.mk