Како да направите совршена салата од зелка, така што ништо да не е премногу или премалку?
Потребни состојки:
- главица зелка
- 5 лажици масло
- 5 лажици благ оцет
- сол и бибер по вкус
- прстофат шеќер
Начин на приготвување: Извадете ги надворешните листови од зелката, измијте ја и ситно исечкајте ја. Додадете прстофат сол и шеќер, а потоа добро изгмечете ја зелката со раце и оставете ја да отстои неколку минути. Потоа истурете го маслото, оставете да отстои една минута, па оцетот и сè убаво измешајте. Повеќето луѓе грешат и прво ставаат сол, а потоа течните состојки, кои потоа се „измиваат“. Затоа остатокот од солта се додава на крајот, а можете да додадете и бибер, секако, по желба. Ако сакате посебно да ја декорирате салатата од зелка, изрендајте малку морков.