logo
logo
logo

Храна и здравје: ДВЕ КОЦКИ ЦРНО ЧОКОЛАДО – Вкусни и добри за здравјето

Vecer | 15.12.2021

Храна и здравје: ДВЕ КОЦКИ ЦРНО ЧОКОЛАДО – Вкусни и добри за здравјето

Според одредени истражувања некои чоколади се всушност добри за нивото на шеќер во крвта, работата на срцето и мозокот. Многу луѓе сакаат чоколадо. Не само што е вкусно, туку може да има и лековито дејство врз здравјето.

Сè повеќе податоци укажуваат дека консумирањето малку темно чоколадо секој ден може да ја подобри меморијата и работата на кардиоваскуларниот систем.

Д-р Мајкл Мозли, водител на научната емисија на Би-Би-Си, зборуваше за тоа во подкастот „Само едно нешто“.

Мозли ја претстави магијата на какаото и објасни зошто консумирањето две коцки темно чоколадо секој ден наместо слатки навистина може да има корист за мозокот, срцето и метаболизмот.

Го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести и го регулира нивото на лошиот ЛДЛ холестерол со мала густина и го зголемува протокот на крв во мозокот.

Возбудливата вест дека какаото е добро за здравјето најпрво дојде од резултатите од истражувањето за здравјето на народот Гуна, домородците на Панама.

Истражувањата покажале дека тие живеат долго и дека нивниот крвен притисок не се зголемува како што стареат, како што е случајот со повеќето луѓе.

Една од теориите е дека еден припадник на народот Гуна пие многу незасладени чаши какао - до пет шолји дневно.

Тајната состојка

Истражувањата откриле дека клучен елемент во какаото е соединението наречено флавоноиди. Тоа наоѓа во многу растенија, како што се јагоди, чај, боровинки, јаболка и кромид.

Но, семките од какаото (со горчлив вкус) се многу богати со флавоноиди. За среќа, не мора да јадеме горчливо семе од какао за да имаме корист.

Белата чоколада не содржи честички какао. Има малку во млечното чоколадо, но тоа не е доволно.

Темното чоколадо е богато со какао, па ова е добар аргумент при изборот.

Кои се придобивките?

Во последниве години, научниците ги истражуваа здравствените придобивки од темното чоколадо. Многу истражувања покажаа дека внесот на чоколадо влијае на ризикот од хронични срцеви заболувања, мозочен удар, рак и дијабетес.

Во интервју со д-р Мозли, професорката Касиди од Кралскиот универзитет во Белфаст вели дека нивното истражување покажало дека секојдневното консумирање темно чоколадо може да ја подобри еластичноста на крвните садови, да влијае на чувствителноста на инсулин кај жените со дијабетес тип 2, како и на холестеролот.

Тоа звучи малку неверојатно.

Вкусното чоколадо всушност може да влијае на чувствителноста на инсулин и да помогне да се намали ризикот од кардиоваскуларни болести.

Неодамнешните истражувања исто така покажаа дека придобивките од чоколадото не се ограничени само на срцето и шеќерот во крвта, туку се добри и за мозокот.

Дали какаото ве прави попаметни?

Касиди објаснува како микроорганизмите кои живеат во цревата помагаат да се пренесат соединенијата од чоколадото во мозокот.

Научниците веруваат дека кога се консумираат флавоноиди, цревните бактерии ги претвораат во помали антиинфламаторни соединенија кои крвта може да ги апсорбира.

Се покажа дека овие метаболити (метаболички производи) ја преминуваат крвно-мозочната бариера.

Касиди вели дека тие не само што имаат невропротективни ефекти, туку можат да влијаат и на невропластичноста - способноста на мозокот да се опорави и обновува.

Според истражувањето за снимање на мозокот кај младите луѓе, оние кои пиеле пијалоци богати со флавоноиди биле подобри на когнитивните тестови.

И не само тоа.

Скенирањето на мозокот покажало подобар проток на крв и кислород.

Колку треба да се јаде?

Истражувањата покажаа дека позитивните ефекти може да се видат се додека изедете две коцки темно чоколадо и важно е да се придржувате до него.

Консумирањето повеќе чоколадо може да го зголеми нивото на шеќер во крвта. Ова може да доведе до зголемување на телесната тежина и да влијае на ризикот од кардиоваскуларни болести.

Најдобро е да јадете темно чоколадо наместо вообичаените слатки закуски.

На овој начин, вие не само што консумирате помалку шеќер и масти, туку и флавоноидни соединенија - според тоа, двојна корист.

Темното чоколадо со висока содржина на какао обично има релативно ниска содржина на шеќер и маснотии.

Но, тоа не е единственото нешто.

Некои компании користат метод наречен алкализација на какао во прав за да го отстранат малку горчливиот вкус на какаото. Сепак, ќе го намали и количеството на флавоноиди.

Флавоноидите се тие кои и даваат горчлив вкус на чоколадата.

Затоа, ако навистина сакате чоколадото да ви биде корисно за вашето здравје, мора да се обидете да ги пронајдете оние кои не се алкализирани и да уживате во горчливиот вкус.

Доколку не сте навикнати на горчливиот вкус, можете да почнете да јадете чоколада која содржи 40 проценти какао. Има поизбалансиран вкус. После тоа полека може да се прилагодите на чоколадо со поголема количина какао.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2024 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2024. Vecer.mk