logo
logo
logo

Холивудските ѕвезди уживаа во унгарските јадења на галата на Оскарите

Vecer | 02.04.2022

Холивудските ѕвезди уживаа во унгарските јадења на галата на Оскарите

Иштван Шанто, главниот готвач на ресторанот Спаго во Будимпешта, имаше шанса да претстави неколку иконски унгарски јадења на балот на гувернерите на Оскарите во Лос Анџелес во неделата. Шанто се сретна и со познати личности, бидејќи не работеше во кујната, туку во салата за настани.

Некои јадења, вклучувајќи го и говедското месо на унгарскиот ловец (вада), се подготвуваа пред самите гости.

„Кујната се отвора кон салата за настани, која нуди седење за 500 гости покрај стоечка просторија. Зборуваме за настан за 1500 луѓе, така што количините се навистина неверојатни. Приготвени се 100 различни јадења, од кои четири унгарски јадења, а 30 десерти. Организаторите сметаа на 10 порции храна по гостин, па моравме да подготвиме вкупно 15.000 порции храна.“ рече Иштван Шанто за балот на гувернерите на Оскарите, кој е забава по Оскарите и на која присуствуваат познати личности и ВИП гости.

“Првиот гостин во собата беше Семјуел Л. Џексон. Морам да признаам, сè уште ги пакував работите со другите двајца готвачи кои работеа со мене кога тој пристигна. Дури тогаш сфатив за кого ќе готвам“.

За мене, не се работи за настанот за кој готвам, туку за давање добра храна, но кога гостите ќе пристигнат со статуата во раце, сепак е неверојатно чувство. Многу сум среќен што наградените креатори на Дјун дојдоа до мене и ме поздравија на унгарски. Горд сум на секое од јадењата, од тортата Естерхази, која се прави на целосно традиционален начин, до унгарската ситница, претставена како посебна бонбона. Но, фактот што тие постојано ми се враќаа за Хантеровото говедско направено со говедско месо од ваги беше прекрасно чувство“, рече Шанто.

Најверојатно се осврна на унгарската оскаровка декораторка на сценографии Зсузана Сипос и оскаровецот на саунд-микс продуцентот Мак Рут која живее во Унгарија повеќе од 20 години.

И двајцата ја добија честа за нивната работа на Дјун. Имаше дури и слика од Шанто и Рут на балот.

Покрај нив, направија и пилешки пипер приготвен на начин „Хортобаги“.

Street Kitchen известува дека Шанто ќе се врати во Унгарија за една недела.

Готвачот пред забавата веќе го посетил ресторанот Spago во Беверли Хилс, а по забавата, следна станица му е ресторанот Wolfgang Puck’s CUT во Лас Вегас, каде што ќе научи повеќе јадења.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2024 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2024. Vecer.mk