logo
logo
logo

Домашни коцки за супа: ПОЗДРАВИ се и одат со се!

Vecer | 28.04.2022

Домашни коцки за супа: ПОЗДРАВИ се и одат со се!

Сите сакаат домашна храна, но денешните домаќинки имаат се помалку време. Помеѓу работата и другите обврски тешко наоѓаат време да готват, па најчесто се работи за некои брзи и едноставни оброци како тестенините. Сите се сеќаваме на кујната на баба, кога таа правеше сè сама, тегнеше кори за пита, месеше леб и правеше домашна супа ...

Одвојте малку време за да направите домашни коцки за супа и секогаш ќе имате вкусен оброк. Коцката можете да ја користите за брза супа, сосови, како и за збогатување на вкусот на варивата.

Потребни состојки:

  • батаци или крилца
  • морков
  • магдонос
  • целер
  • кромид

Начин на приготвување: Зеленчукот (освен магдоносот) исечкајте го на ситни парчиња и ставете го во шерпата, а потоа додадете го месото. Сипете вода да проврие, па покријте и варете на тивок оган. Периодично додавајте вода ако видите дека испарила. Додадете сол, бибер и сув зачин. Слободно додадете уште малку зачин доколку сакате. Кога се добро ќе се свари, т.е. кога ќе добиете погуста смеса, исклучете и додадете го магдоносот. Оставете да се излади, па ставете во блендер и иситнете. Ставете во плех и ставете во замрзнувач преку ноќ, па потоа исечете на коцки, па ставете на хартија за печење или ќесичка за замрзнување и вратете во замрзнувач, па користете по потреба.

 

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2024 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2024. Vecer.mk