СОВРШЕН ЛЕТЕН ДЕСЕРТ
Чоколадна мус-торта готова за 15 минути

Чоколадниот мус е незаменлив деликатес за топлите летни денови, а доколку е подготвен без јајца и со многу малку неопходни состојки, тогаш дефинитивно најдовте омилена торта за вас и вашето семејство.
Овој мус ќе ве освои со својата кремаста текстура, но и со својата едноставност, а сето тоа ќе го заслади вашиот неделен ручек.
Потребни состојки:
- 1 чаша брашно
- 2 лажици какао
- прашок за печиво
- сода бикарбона
- шеќер
- екстракт од ванила
- масло
- половина чаша вода
- шлаг
- шеќер во прав
- црно чоколадо
Начин на приготвување: Измешајте ги брашното, какаото, прашокот за печиво и сода бикарбоната. Најдобро би било сето тоа да се стави во цедалка и така да се измешаат состојките кои ќе пропаѓаат во садот под неа. Додадете шеќер по вкус и екстракт од ванила, малку масло и вода во добиениот прав, а потоа измешајте сè додека не добиете единствена смеса. Намачкајте ја тавата со масло и врз неа ставете хартија за печење, а потоа прелијте ја смесата и оставете ја на загреан шпорет осум до десет минути.
Почекајте да се излади и со калап за торта (прстен) извадете ја формата. Се мешаат павлаката и шеќерот во прав, како и две лажици какао и се се мати додека не стане густо. Прелијте го колачот кој е во посебна рамка и размачкајте по желба. Оставете во фрижидер најмалку еден час. Направете прелив со темна чоколада и прелијте со пената, а одозгора по желба можете да додадете и рендано чоколадо како декорација.
Вашата совршена торта е подготвена за послужување!