Едноставен рецепт за фокача која истовремено е и крцкава и мека. За подготовка ви треба само едно јајце, а за печење потребни се само 15 минути. Најдобра е додека се уште е топла, а може да биде замена за леб со јадење или како комплетен оброк со јогурт или кисело млеко.
Потребни состојки:
1 јајце
150 г брашно
1 г сол
3 г панко
20 г путер
40 г топло млеко
18 г солен путер
Начин на приготвување:
Едно цело јајце измешајте го со топлото млеко, па додадете го квасецот и сè убаво измешајте да се соедини. Додадете брашно и малку сол, па замесете тесто и додадете путер. Сè убаво замесете за да добиете мазно тесто. Покријте и оставете да отстои додека не се удвои. Промешајте уште еднаш и обликувајте ја погачата. Расукајте со сукало до дебелина од околу половина сантиметар. Ставете во плех обложен со хартија за печење, а одозгора наредете ги коцките солен путер. Се пече во рерна на 180 C околу 15 минути додека не порумени т.е. додека не добие златна коричка.