logo
logo
logo

БЕШАМЕЛ сос по рецепт на Гордон Ремзи: Готов за 2 минути (Видео)

Vecer | 15.02.2023

БЕШАМЕЛ сос по рецепт на Гордон Ремзи: Готов за 2 минути (Видео)

Белиот бешамел сос, веројатно, најпознатиот сос во светот, е толку сакан и долго време дел од европската, а потоа и светската кујна што не е лесно да се процени од каде точно доаѓа.

Постојат многу легенди за тоа како и од каде потекнува, а се верува дека првично бил осмислен во Тоскана, од каде рецептот бил донесен во Франција од Катерина Медичи. Меѓутоа, она што се служело тогаш се разликувало од денешната верзија на бешамел сос, а првиот рецепт што наликува на сосот што се подготвува денес е од готвачот Le cuisinier françoiss на Франсоа Пјер де ла Варен од 1651 година .

Во секој случај, името го добил по Луј де Бешамел, богаташ од 17 век кој бил многу ценет од францускиот крал Луј XIV.

Како се прави бешамел сосот?

Ова е сос за кој традиционално се користат путер и брашно, во сооднос 1:1, како и млеко, а во различни земји генерално се користат различни зачини, па оттука се и автентичните вкусови на различните меридијани.

 

Nema ukusnih lazanja bez kvalitetnog bešamel sosa

Меѓутоа, ако го прашате познатиот британски готвач Гордон Ремзи, има многу подобар начин да добиете квалитетен и вкусен бешамел сос, многу полн и богат, а трикот е во тајната состојка - рендан пармезан.

Рецептот на Гордон Ремзи за бешамел сос

Потребни состојки:

- 25 грама путер

- 25 грама брашно

- 300 мл ладно млеко

- сол, бибер, морско оревче

- пармезан

Начин на приготвување: Во тавата ставете го путерот и додека се топи додадете го брашното, па добро измешајте додека не се соедини и добиете смеса како тесто. Треба да биде добро термички обработено за да го изгуби прашкастиот вкус. Потоа додадете една третина од подготвеното млеко, односно околу 100 мл и важно е да биде ладно, бидејќи така сосот нема да има грутчиња. Мешајте енергично за сосот да биде совршено мазен, а ако забележите дека брзо врие, тргнете го од огнот и добро промешајте, па вратете се на шпоретот. Потоа додадете уште 100 мл млеко, продолжете со мешањето додека не се соедини, па додадете ја последната третина, односно уште 100 мл. Ќе добиете кремаста текстура, кога треба да додадете сол, бибер и морско оревче по вкус. Продолжете да мешате, па на крајот додајте го ренданиот пармезан по вкус и уште еднаш енергично измешајте.

Погледнете како изгледа сето тоа во видеото:

 

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2024 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2024. Vecer.mk