Паричката е симбол на среќа, па затоа и се верува дека оној кој во своето парче ќе ја пронајде истата, во текот на претстојната година ќе биде и најсреќен.

Потребни состојки: 
● 250 мл млака вода
● 1 квасец
● 50 мл маслиново масло
● 1 лажичка сол
● пола лажичка шеќер
● 500 г брашно
Начин на приготвување:  Од сите состојки се замесува тесто, да биде помеко, и се остава да кисне 20 минути. Потоа пак се размесува, се оформува, се става паричката, кисне уште 15 минути и се пече на 180 степени. По желба од тестото може да се направат топчиња 7-8 и во едно од нив да се стави паричката.