logo
logo
logo

Американските туристи го нарекуваат „унгарска пица“ - традиционален специјалитет, лек за мамурлак

Vecer | 17.12.2021

Американските туристи го нарекуваат „унгарска пица“ - традиционален специјалитет, лек за мамурлак

По гулашот, пиперкашот и куртош колачот, не заборавајте да пробате лангош во Унгарија.

Кога ќе посетиме град и ќе ја запознаеме неговата култура и обичаи, сакаме да пробаме и специјалитети кои се специфични за таа област.

Унгарија е позната по гулаш и пиперкаш, како и по куртош колачот, но и по лангош.

Тоа е најстариот специјалитет на унгарската кујна во светот, направен од тесто кое се пржи во длабоко масло.

Некои веруваат дека потекло влече од Турција, додека други веруваат дека потекнува од старите Римјани.

Тестото се прави од вода, брашно, квасец, шеќер и сол, а наместо вода може да се додаде павлака, млеко или јогурт.

Најчесто се јаде свежо и топло. Традиционално се јаде така што се мачка со лук, но може да се премачка и да се прелие со се - од павлака и рендано сирење, шунка, печурки и зелка.

Некогаш готвачите мешаат компири во смесата, па се формира лангош компир.

Името на јадењето потекнува од зборот ланг, што значи пламен, бидејќи првобитно се подготвувало во близина на пламенот на фурна од тули, за разлика од денес кога редовно се пржи на масло.

Првиот пишан запис за оваа вкусна храна е од 1700-тите, но потеклото на рецептот датира од 14 век.

Во исто време кога луѓето почнале да прават леб со квасец и да работат на нови начини на печење, почнале да јадат и лангош како предјадење.

Според AtlasObscura, во времето кога Унгарците печеле леб во печки од тули, заштедувале малку тесто за да направат десерт за појадок.

Потоа го јаделе со путер и павлака. Во раните 1900-ти, лангош се јадел без никакви додатоци.

Меѓутоа, со текот на времето, бидејќи немало фурни во градските домаќинства, луѓето што живеат во градовите го правеле овој специјалитет во тава и го пржеле во маснотии.

Процесот на подготовка е многу бавен, па почнале да ги продаваат на пазарите или на улиците, а подоцна станале традиционална летна улична храна на Унгарија, која секако може да се јаде во секое време од годината.

Вкусен појадок и лек за мамурлак, лангошот исто така ги потсетува Унгарците на летата на езерото Балатон, популарна дестинација за одмор каде што можете да најдете тезги на кои се продава оваа храна.

Овој популарен специјалитет на улична храна може да се најде на бројни саеми, фестивали, плажи и забавни паркови низ Унгарија, Австрија, Хрватска и Романија.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2024 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2024. Vecer.mk