За тоа се заслужни неговите состојки, пред се горчината на хмељот и квасецот, кои ќе ве натераат да ги направите најневеројатните мафини или највкусните теста. Можете да го користите и како замена за вода во многу јадења бидејќи има пониска точка на вриење.

Има многу идеи за користење на пивото во кујната, бидејќи со него може да се готви, да се одглазура, да се пржи, да се маринира, но и да се направи одлична течност за намалување, а доколку сте расположени за експерименти, ви носиме неколку рецепти кои ќе ги уживајте.

Леб со пиво

Доколку сте љубители на бесквасно тесто, овој рецепт мора да го пробате. Треба да ги имате следните состојки:

– 3 шолји брашно
– 1 кеса прашок за пециво
– 2 лажици меди
– 1 лажица сол
– 330 мл пиво
– 50 грама путер

Подгответе го тестото од наведените состојки така што ќе ги измешате сите заедно со блендер додека вашата рерна е загреана на 180 степени. Подготвената смеса истурете ја во плех обложен со хартија за печење, а путерот исечете го на ленти и наредете ги на површината. Печете 30 до 40 минути, а потоа уживајте во еден од највкусните лебови што некогаш ќе ги пробате.

Мафини со пиво

Пивските мафини се секако еден од омилените деликатеси, но сигурни сме дека никој нема да остане имун на мафините подготвени со пиво. Се што ви треба од состојките е

– 250 грама брашно
– 1 лажица прашок за пециво
– 1 лажива сода бикарбона
– 150 грама шеќер
– пола лажица сол
– пола лажица цимет
– 150 мл пиво
– 80 мл млеко
– 2 јајца
– 1 лажица ванила прашок

Што се однесува до подготовката, процесот е следен – во сад со миксер измешајте ги сите состојки, а потоа истурете ги во калап во кој претходно сте ставиле хартија за печење.

Печете во загреана рерна 20 минути на 180 степени, проверете со чепкалка дали се готови мафините, па изладете ги. Исто така, ако сакате, можете да им направите прелив за кој ќе ви требаат 1,5 лажица цимет, 50 гр шеќер, 40 гр путер и 1 лажица мед.

Се што ви треба е да ги стопите путерот и медот во една тава, а шеќерот и циметот да ги соедините во друга тава – секој кифла прво потопете го во смесата со путер и мед, а потоа во смесата со цимет.

Крилца со пиво

Дали познавате некој што може да одолее на пилешки крилца печени во рерна? Се што ти треба е:

– 1 кг пилешки крилца
– 1 лажица мед
– 150 мл пиво
– сол
– бибер
– пола шолја соја сос
– маслиново масло
– лук

Во сад наредете ги солените пилешки крилца, па додајте ги сите останати состојки. Оставете да отстојат 30 минути на собна температура, па печете ги во загреана рерна 40 минути на 180 степени (оставете малку маринада за да можете да ги прелиете за време на печењето).

Јагнешко печено во пиво

Јагнешкото месо е првиот избор на многу гурмани, но дали сте го пробале печено во пиво? За ова вкусно јадење потребни ви се само 4 состојки – 4 кг јагнешка плешка, 500 мл пиво, сол и вода кои ќе ги истурите во сад за печење.

Добро посолете го месото, а во тавата за печење ставете решетка и вода да го покрие дното. Месото се пече околу час и половина на 240 степени, па се прелива со пиво и се пече на намалена температура, 220 степени, уште еден час.

Ова се само дел од рецептите за кои можете да користите пиво, а веруваме дека и самите ќе експериментирате со омилениот пијалок во кујната ова лето. Запомнете, без разлика дали се работи за слатки или солени јадења, пивото ќе биде одличен додаток.