ВОЈНА: Најстрашниот човечки инструмент во служба на политиката

Војната во крајна линија е политички чин кој произлегува од некоја политичка ситуација и е резултат на некој политички мотив. Војната по природа припаѓа на чиста причина, бидејќи тоа е политички инструмент. Смртоносниот елемент на војната е обичниот народ, случаен елемент во војната на командантот и неговата војска, а интелектуалниот елемент на војната се однесува на владите

Војната е насилен чин чија цел е да се натера противникот да ја изврши нашата волја - ова е позната дефиниција на прускиот воен теоретичар и генералот Карл фон Клаусевиц. Дефиницијата е сеуште иста како и во времето на пишувањето. Војната како општествен акт претпоставува конфликтни интереси, односно конфликтни политички заедници. Секој од нив сака да го порази другиот.

"Насилството, односно физичкото насилство е средство, да се наметне нашата волја".

Од оваа дефиниција Клаусевиц ја спроведува тенденцијата на војната да се пробие до крајност или да добие апсолутна форма.

"Војната е чин на насилство и не постојат граници во насилството. Секој од противникот сака да ја наметне својата волја на другиот, што подразбира заедничка акција која, како концепт, тоа мора да се развие до крај," напиша познатиот пруски генерал.

Војните меѓу цивилизираните држави не се помалку сурови од војните меѓу дивите племиња. Бидејќи коренот на војната е непријателски, а не чувство на непријателство. Намерата е политичка и може да има за цел да ги освои териториите, ресурсите или да сака да постигне повисока цел.

Речиси секогаш кога има непријателски намери на двете страни, страста и омразата ги зафаќа борците, но во теорија може да се замисли големата војна без омраза. Во најдобар случај тоа може да се каже кога, станува збор за цивилизирани народи, каде интелигенција зазема поголема место во нивното однесување во војната и дека тие научиле да ја користат моќта поефикасно отколку груба манифестација на инстинкт. Сепак, желбата да се уништи непријателот, вродениот концепт на војната, во никој случај не е попречен или потиснат од напредокот на цивилизацијата. Ова беше добро докажано во Втората светска војна, како и во современиот тероризам и последователната војна против тероризмот.

Постои теорија и практика на војна. Целта на воените операции, во апстрактни термини, е да се разоружа противникот. И бидејќи завојуваната страна сака да го натера противникот да дејствува внимателно, тој или таа мора да го разоружат или да го доведат во таков став, дека е веројатно дека ќе се случи разоружување. Но, противникот не е мртва маса, туку жива сила. Војната се добива само во моментот кога една страна ја наметнува на другата - волјата. Двете страни ја мерат нивната сила и ги прилагодуваат нивните напори. Конкуренцијата се развива до крајните можности. Таквата борбена дијалектика е потполно апстрактна, но честопати не важи за вистинските војни. Таа покажува што ќе се случи кај противникот кој водено исклучиво од взаемно непријателство и желба за победа.

Во реалниот свет, војната не е изолиран чин кој одеднаш се појавува и нема никаква врска со животот на државата. Таа има врска и не се случува преку ноќ. Не се состои од единствена одлука или повеќе истовремени одлуки. Конфликтирани страни се познати од претходно, тие имаат приближна идеја за секоја друга страна. Противничката страна никогаш не е целосно подготвена и како ни сопствените единици. Намерите на непријателот во случај на победа, не предизвикуваат кршење на поразениот. Војна е игра. За тоа истовремено е потребна храброст и пресметка. Сметката во неа никогаш не го исклучува ризикот, и на сите нивоа прифаќањето на опасност се наметнува како претпазливост и храброст. Војната започнува со играта на можности и веројатности, добра и лоша среќа, која се шири низ сите пори на војната.

Во прилог на сите други елементи, војната во крајна линија е политички чин кој произлегува од некоја политичка ситуација и е резултат на некој политички мотив. Војната по природа припаѓа на чиста причина, бидејќи тоа е политички инструмент. Смртоносниот елемент на војната е обичниот народ, случаен елемент во војната на командантот и неговата војска, а интелектуалниот елемент на војната се однесува на владите. Овој последен елемент е клучен и тој треба да управува со целата војна. Секогаш е така. Војната е планирана, организирана и спроведена од страна на политичарите додека таканаречените обични луѓе и војниците се само извршители на нивните претпоставени. Сепак, војната не може да се води без војници и генерали, бидејќи тие мора секојдневно да се борат и да се жртвуваат за војната или за насилните политички цели на нивните влади.

Познатата Клаусевицка формула "Војната не е само политички чин, туку инструментот на политиката, продолжување на политичките односи, нивна реализација со други средства", во никој случај не претставува израз на некоја воинствена милитаристичка политика. Тоа е заедничка изјава за очигледни факти: војната не е цел само по себе, воената победа не е цел сама по себе. Односи меѓу народите не запираат на денот кога ќе се употреби барут, воената фаза се вклопува во континуитетот на односите, со кои секогаш управуваат намерите на заедниците едни на други. Војната е насилна врска меѓу завојуваните нации и е крвав континуитет на тие односи.

Мао Це Тунг правилно рече, а неговата изјава е многу добро објаснета:

"Политиката е војна без пролевање крв, а војната е крвава политика".

Војната отсекогаш била и останува политички чин што доаѓа кога дипломатските средства ќе потрфрлат, односно не ги постигнале посакуваните цели. Војната е создадена од политиката, таа ја движи и запира, и трае се додека, политиката има интерес од војната. Политичката намера е клучна во секоја војна. Неодамнешните војни не се регулирани само од држави туку и од недржавни фактори како што се терористички организации, нарко картели и други организации кои имаат моќ. Секогаш постои политичка приматност во војната, бидејќи војната е само едно од средствата определени со политички фактори. Во време на војна политиката не се откажува од дипломатијата, трговијата и други фактори, но војната е примарно средство за постигнување политички цели.

Војувањето може да биде мирно и агресивно. Можеби звучи чудно, но буквално тоа е така. Мирна политичка војна вклучува инструменти како што се меки политики на сила, движења, санкции, демонстрации на воена сила заради заплашување, итн.

Агресивна политичка војна, се разбира, е војната на која сите мислат кога ќе се спомене војна. Формите на агресивна војна може да вклучуваат убиства, саботажи, паравоени акции, државни удари, револуционерни востанија, партиски/герилска војна и се разбира општа војна. Во последниве години, методи на обоени демонстрации, портокалова револуција многу добро служат како средство за промена на власта во една земја за сметка и за корист на друга земја. Исклучителни примери се Египет и Украина. Портокаловата револуција не е призната како оружје на војната, но во иднина треба да се признае, бидејќи тие се софистицирано војување што е помалку крвави, но ги постигнува истите цели на крајот.

Војната во секој случај е комбинација на сила, насилство, економски санкции, субверзија, дипломатски притисок со цел да се постигнат политички цели на државата или недржавни актери. Меѓутоа, агресивната и насилната војна е најужасниот изум што човек некогаш го измислил. Агресивната војна во суштина значи легализација на масовни убиства, уништување на инфраструктурата, материјали, природни и други ресурси во име на лице и/или повеќе света цел. Поради оваа причина, државите што водеа војна, односно агресорите, отсекогаш се обидуваа да најдат оправдување за да се обидат да прикажат зошто ја започнале војната. И често тоа не е поради другата страна што ја напаѓаат, туку за самоувереност да ја смират својата совест.

Во апсолутна/тотална војна, во која насилството е доведена до крај на бруталната граница, крај на војната означува дека следи фаза на разоружување или уништување на противниците. Сепак, во повеќето војни, не постојат апсолутни победници и губитници, но војните завршуваат со мировни договори и договори во кои две страни се согласуваат на компромис и умерени решенија. Војните ќе се случуваат се додека постојат армии, оружја и, пред сè, политички интереси. И тие секогаш ќе постојат. Конечно, треба да се спомене дека Сун Цу совршено вели:

"Крајната уметност на војување е да го покори непријателот без борба".

Поврзани

Најнови вести

Коментари